International

Afacerile ruse se vor muta în Crimeea. Președintele Vladimir Putin a făcut anunțul

Publicat: 17 mart. 2022
Vladimir Putin
Rusia ar putea fi supusă la un al cincilea pachet de sancțiuni, ca urmare a începerii războiului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că sancţiunile occidentale masive adoptate împotriva Moscovei iau o mare povară de pe umerii companiilor ruse, care se pot acum instala „liniştite” în peninsula ucraineană anexată Crimeea, relatează AFP.

„Marile companii ruse, care se temeau de sancţiuni, nu mai au acum de ce să se teamă. Ele pot să vină liniştite în peninsulă, în special băncile, şi să lucreze activ în regiune”, a declarat Putin.

„Restricţiile adoptate împotriva Rusiei creează numeroase probleme, însă asta nu e totul, pentru că ele deschid de asemenea noi posibilităţi”, a adăugat el, în cadrul unei reuniuni guvernamentale asupra situaţiei economice din Crimeea, la opt ani de la anexarea acesteia de către Moscova.

Ce a transmis Vladimir Putin despre afacerile din Rusia

După această anexare din 2014, urmată de o primă serie de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, mai multe mari grupuri ruse nu au investit în Crimeea, de teamă că ar putea fi la rândul lor sancţionate.

Însă ca represalii la intervenţia militară rusă din Ucraina începută la 24 februarie, Occidentul a adoptat noi sancţiuni, de o amploare istorică, împotriva unui mare număr de companii ruse.

Aceste sancţiuni au paralizat o parte din sistemul bancar şi financiar al Rusiei şi au provocat o prăbuşire a rublei, precum şi o creştere a inflaţiei.

Occidentul a îngheţat de asemenea o parte a rezervelor ruse deţinute în străinătate, de circa 300 de miliarde de dolari, ceea ce creşte riscul unei incapacităţi de plată a Rusiei, privată de resurse pentru a-şi rambursa datoriile străine.

Președintele rus a promit creșterea salariilor

Având în vedere faptul că Rusia resimte măsurile economice luate la nivel mondial împotriva sa în ultimele trei săptămâni. Vladimir Putin anunţă creşteri salariale şi îi ameninţă pe „trădătorii” ţării.

Vladimir Putin recunoaşte că situaţia Rusiei „nu este simplă” şi că inflaţia este în creştere. El promite creşterea salariilor funcţionarilor şi a pensiilor, precum şi a ajutoarelor sociale.

Într-o videoconferinţă, preşedintele Rusiei apreciază că „operaţunea militară specială” din Ucraina este un „succes” şi spune că nu va permite ca fosta republică sovietică să devină un „cap de pod” pentru „acţiuni agresive” împotriva Rusiei.

Conform RIA Novosti, agenţia rusă de stat, preşedintele Vladimir Putin susţine că înţelege că majorarea preţurilor îi afectează pe ruşi şi va lua măsuri pentru creşterea pensiilor, salariilor şi ajutoarelor de stat.

Agenţia rusă menţionează că puţin a remarcat încercările Occidentului de a scinda societatea rusă. „Bineînţeles că vor paria pe aşa-zisa coloană a cincea. Pe trădătorii naţionali, pe cei care câştigă bani aici la noi, dar locuiesc acolo. Şi trăiesc acolo nu în sensul geografic al cuvântului, ci conform mentalităţilor lor, conform conştiinţei lor de sclav”, a spus Vladimir Putin.

„Sunt convins că o astfel de naturală şi necesară autopurificare a societăţii nu va face decât să ne întărească ţara. Vor învinge solidaritatea, unitatea şi disponibilitatea noastră de a răspunde oricăror provocări”, spune Putin, citat de RIA Novosti.

Jurnaliştii CHRON arată că preşedintele rus i-a ameninţat pe „trădătorii” ţării şi a promis că va scăpa de ei. „Orice popor, şi în special poporul rus, va fi întotdeauna capabil să-i deosebească pe patrioţi de gunoi şi trădători şi să-i scuipe ca pe o musculiţă care le-a intrat accidental în gură”, a spus Putin.
Adauga un comentariu