Titlurile zilei

Afaceristul Bogdan Solcanu atacă din nou primăriile din județul Iași! La Comarna vrea să modernizeze iluminatul public, printr-o licitație trucată, servită firmei Urbioled. Primarul PNL Constantin Grădinaru fuge de reporterii BZI: „Am un deces, o să vedem” – FOTO

Publicat: 01 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afaceristul Bogdan Solcanu atacă din nou primăriile din județul Iași La Comarna vrea să modernizeze iluminatul public printr-o licitație trucată servită firmei Urbioled. Primarul PNL Constantin Grădinaru fuge de reporterii BZI Am un deces o să vedem - FOTO
Afaceristul Bogdan Solcanu a pregătit un contract la Primăria Comarna pentru firma Urbioled, condusă de iubită

Afaceristul Bogdan Solcanu pregătește alt contract pentru firma Urbioled, condusă de Ana-Maria Ciotîr, iubita acestuia. A măsluit caietul de sarcini pentru modernizarea iluminatului public din localitate. O firmă din Târgoviște a contestat procedura, pe motiv că cerințele sunt restrictive

Afaceristul Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD Ion Solcanu, continuă să se înfrupte din bugetele instituțiilor publice. Apropiat de PNL, Bogdan Solcanu a reușit să câștige sute de contracte prin intermediul societății Crisbo Company SRL, pe care o conduce. Afaceristul a atacat în special primăriile din județul Iași, dar și din țară. După ce contacta primarii, le promitea că poate realiza proiecte tehnice în vederea modernizării iluminatului public, finanțarea fiind asigurată de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Afacerea funcționează după un tipar bine stabilit. Crisbo Company realizează proiectarea, implicit caietul de sarcini. Ulterior, la licitația pentru execuția lucrărilor de modernizare a stâlpilor de iluminat participă societatea Urbioled SRL, condusă de Ana-Maria Ciotîr. Nu este nimeni alta decât iubita lui Bogdan Solcanu.

Aceeași rețetă este pregătită și în comuna Comarna, județul Iași, condusă de liberalul Constantin Grădinaru. În luna octombrie 2021, Crisbo Company SRL a primit direct 42.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Apoi, Primăria Comarna a lansat licitația pentru realizarea lucrărilor. Însă procedura a fost suspendată, după ce o firmă din Târgoviște a contestat caietul de sarcini. Firma Urbioled este cunoscută și pentru blaturile puse la cale cu compania Telekom România.

Firma din Târgoviște a contestat caietul de sarcini întocmit de Bogdan Solcanu

Recent, procedura de la Comarna a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), sesizarea fiind depusă de societatea Amiras C&L Impex SRL, din Târgoviște. În principal, Ion Stancu, patronul societății, reclamă că, prin caietul de sarcini, corpurile de iluminat trebuie să fie fabricate din sticlă.

„Fiecare producător are varianta corpurilor din sticlă sau policarbonat. Vrei numai sticlă, nu mai pot face lucrări. Impun numai un tip de produs, asta este nemulțumirea”, a declarat Ion Stancu, administratorul societății din Târgoviște.

Întrebat despre relația cu Bogdan Solcanu și condițiile din caietul de sarcini, primarul liberal Constantin Grădinaru a refuzat să ofere explicații.

„Am un deces, o să vedem”, a reușit să spună primarul comunei Comarna.

Conform caietului de sarcini, trebuie montate 532 de aparate de iluminat LED de 22W și 18 aparate de iluminat de 45W. Afacerile lui Bogdan Solcanu cu instituțiile publice au fost estimate la aproape 60 de milioane de euro, la nivelul lunii martie 2021.

Primăria Comarna a aprobat cerințe absurde în caietul de sarcini

În contestația depusă la CNSC, firma din Târgoviște a arătat că autoritatea contractantă a aprobat un caiet de sarcini cu cerințe absurde.

„În fișele tehnice ale aparatelor de iluminat autoritatea solicită: «Corpurile de iluminat vor fi dotate cu bulă de nivel încorporată în aparatul de iluminat pentru a asigura instalarea corectă în plan orizontal» Bula de nivel este poziționată în partea superioară a aparatului de iluminat, deci, pentru a verifica nivelul, trebuie să ajungi la aparatul de iluminat – nu se justifică motivarea că, dacă are bulă, se poate repoziționa mai repede aparatul.

De fapt, tot trebuie să ajungi la el. Rugăm autoritatea, dacă insistă cu privire la această bulă montată pe lampă, să achiziționeze și dispozitive de vedere la distanță, pentru că bula nu are mai mult de 2-3 cm, nu poate să o vadă cu ochiul liber de la nivelul solului până la înălțimea de 8-10 metri, unde este lampa cu bulă. Dacă acceptăm aceste specificații absurde, ușor-ușor se va cere ca aparatele de iluminat să fie dotate cu stație de auto-spălare, instalație cu aer condiționat cu auto-răcire și chiar cu un robot care să facă mentenanța”, se arată în contestație.

Rămâne de văzut ce soluție va oferi CNSC. Conform contractului, firma care va moderniza sistemul de iluminat public poate câștiga 878.001 lei, fără TVA, adică aproape 175.000 de euro. Procedura era programată pe data de 6 decembrie 2021.

Adauga un comentariu