Prima pagină » Local » Afaceristul Cristian Stanciu, disperat! Poliția Locală a constatat că s-au făcut „jonglerii” care afectează un imobil de patrimoniu din centrul Iașului! Agenții au contestat sentința referitoare la Fundația Ecologică Green!
Afaceristul Cristian Stanciu, disperat! Poliția Locală a constatat că s-au făcut

Afaceristul Cristian Stanciu, disperat! Poliția Locală a constatat că s-au făcut „jonglerii” care afectează un imobil de patrimoniu din centrul Iașului! Agenții au contestat sentința referitoare la Fundația Ecologică Green!

25 feb. 2020, 04:00,
Sorin Pavelescu în Local

Judecătorii ieșeni au admis o acțiune formulată de FEG, după ce Poliția Locală a decis sistarea unor lucrări, pe motiv că nu există o autorizație în acest sens. Lucrările au fost efectuate la o clădire de patrimoniu din centrul Iașului. Judecătorii au admis acțiunea pe motiv că agenții ar fi trebuit să ceară organului de cercetare penală oprirea temporară a lucrărilor

Reprezentanții Fundației Ecologice Green (FEG) au scăpat pentru moment de hotărârea aplicată de către cei de la Poliția Locală. Recent, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au admis acțiunea formulată de fundația aparținând familiei afaceristului și politicianului Cristian Stanciu.

„Instanța admite acțiunea formulată de reclamanta Fundația Ecologică Green „Education”, în contradictoriu cu pârâta Poliția Locală Iași (în exercițiul atribuțiilor Serviciului Control Urbanism). Dispune anularea în parte a procesului-verbal de constatare lucrări de construire realizate la imobilul situat în Iași, șoseaua Păcurari, nr. 21, din 6 iunie 2018, în privința măsurii privind sistarea lucrărilor”, au precizat judecătorii ieșeni.

Totuși, sentința nu este definitivă, aceasta fiind contestată de către reprezentanții Poliției Locale Iași.

De unde a pornit scandalul

Procesul a fost intentat de FEG celor de la Poliția Locală pe data de 5 februarie 2019. Astfel, reclamanții le-au solicitat magistraților să dispună anularea procesului-verbal de constatare lucrări de construire realizate la imobilul situat în Iași, din 6 iunie 2018, în privința măsurii privind sistarea lucrărilor de reparații la platforma betonată în suprafață de aproximativ 110 mp existentă în curte și la gardul imobilului.

„Ca urmare a controlului de specialitate efectuat de către un polițist local din cadrul Serviciului Control Urbanism – Afișaj Stradal la imobilul situat în Iași, din data de 6 iunie 2018, s-a constatat că au fost încălcate prevederile articolului 3, alineatul 1, litera b, din Legea nr. 50/1991, mai exact că au fost efectuate reparații la platforma betonată în suprafață de 110 mp existentă în curte și lucrări reparații împrejmuire, fără a se deține autorizație de construcție. Reprezentantul Poliției locale a invocat faptul că imobilul în cauză este monument istoric, potrivit certificatului de urbanism nr. 3733 din 30 octombrie 2017, eliberat de Direcția de Arhitectură și Urbanism – Serviciul Autorizare Construcții din cadrul Primăriei Municipiului Iași”, au menționat reclamanții în fața instanței.

Au fost efectuate lucrări neautorizate la casă

Conform acestora, deși imobilul în cauză, casa scriitorului Iacob Negruzzi, are destinația stabilită prin documentația de urbanism, lucările ar fi reparații efectuate cu privire la platforma betonată din curte și la gardul proprietății, care s-ar fi aflat într-un stadiu avansat de degradare, nefiind vizată clădirea în sine.

„În obiecțiunile formulate la procesul-verbal de construire, am indicat în mod expres faptul că reparațiile nu au vizat clădirea, anexând în acest sens și adresa nr. 1413 din 3 aprilie 2018, emisă de Direcția Județeană pentru Cultură Iași, aceste reparații intrând în categoria celor prevăzute de articolul 11, din Legea nr. 50/1991”, au mai menționat cei de la FEG.

Potrivit acestora, reparațiile efectuate nu ar fi necesitat o autorizație de construire, întrucât se încadrează în categoria lucrărilor care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al contrucțiilor de finisaje interioare și exterioare.

Ce au spus magistrații

De cealaltă parte, Poliția Locală Iași nu a formulat vreo întâmpinare la dosar, ci doar a înaintat, la solicitarea instanței, documentația care a stat la baza actului contestat.

„Prin procesul-verbal de constatare lucrări de construire realizate la imobilul situat în Iași, din 6 iunie 2018, Poliția Locală Iași (în exercițiul atribuțiilor Serviciului Control Urbanism) a dispus sistarea lucrărilor realizate la imobilul indicat, constând în platformă betonată în suprafață de aproximativ 110 mp în curte și reparații împrejmuire, reținând că, pentru aceste lucrări, reclamanta nu are autorizație de construire”, au menționat cei de la Poliția Locală.

Aceștia au mai constatat că Fundația Ecologică Green este proprietara imobilului în cauză. De asemenea, în cadrul procesului-verbal, agenții au arătat că lucrările de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum și orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în același imobil – teren și/sau construcții, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor. Acesta este și motivul pentru care s-a dispus sistarea lucrărilor și înaintarea documentației către Inspectoratul de Poliție Județean – Serviciul de Investigații Criminale.

„Organul de cercetare era dator să procedeze potrivit dispozițiilor articolului 27, alineatul 1, din Legea nr. 50/1991, respectiv să se adreseze organelor de urmărire penală. Din acest punct de vedere, cea de-a doua măsură dispusă prin procesul-verbal (care nici nu a fost contestată prin cererea dedusă judecății), are caracter legal. În plus, instanța reține că această măsură nu poate fi cenzurată de către instanța de contencios administrativ nici pe fondul său, cu referire la motivele invocate de către reclamant inclusiv în conținutul cererii de chemare în judecată, întrucât instanța de judecată de contencios administrativ nu se poate suprapune peste cercetarea de natură penală.

Totuși, instanța, prin hotărârea prin care soluționează fondul cauzei, poate dispune încadrarea lucrărilor în prevederile autorizației sau desființarea construcțiilor realizate nelegal, iar procurorul sau instanța de judecată pot dispune, din oficiu sau la cerere, oprirea temporară a executării lucrărilor, pe tot parcursul procesului penal.

Așadar, măsura legală care putea fi dispusă de Poliția Locală Iași, atât timp cât a apreciat că fapta este infracțiune și a sesizat organul penal, era aceea de a solicita acestui organ oprirea temporară a lucrărilor și nu aceea de a sista ea însăși lucrările, o asemenea măsură neintrâd în competența sa”, au subliniat judecătorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025