Business în România

Ai avut asigurare la o firmă falimentară? Când vin compensațiile pentru polițele RCA

Publicat: 29 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ai avut asigurare la o firmă falimentară Când vin compensațiile pentru polițele RCA
Câteva milioane de români au avut asigurare la o firmă falimentară și se întreabă când vin compensațiile pentru polițele RCA

Câteva milioane de români au avut asigurare la o firmă falimentară și se întreabă când vin compensațiile pentru polițele RCA. În această săptămână, Camera Deputaților va vota pentru acordarea priorității persoanelor grav rănite sau rudelor celor decedați în accidente auto asigurate prin RCA la companii aflate în faliment. Totodată, foștii clienți ai acestor asigurători care și-au denunțat polițele și au solicitat restituirea diferenței de primă vor fi avantajați în obținerea compensațiilor financiare.

Când vin compensațiile pentru polițele RCA

Aproximativ 130.000 de cereri de plată, totalizând în jur de 50 de milioane de euro, sunt incluse în situația prevăzută de lege prin care au avut o asigurare la o firmă de asigurări care a dat faliment.

Parlamentul se pregătește să facă modificări semnificative în legislația privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), având ca scop principal evitarea procedurii de infringement deschise de Bruxelles din cauza neîndeplinirii obligațiilor de transpunere în legislația națională a Directivei UE (2021/2118).

După ce proiectul de lege destinat soluționării acestei probleme a fost aprobat de Senat, Comisiile reunite din Camera Deputaților (organul decizional) au votat luni, 22 aprilie, raportul comun referitor la acest act.

Urmează ca proiectul de lege privind polițele RCA să fie acum supus votului în Plenul Parlamentului și apoi să fie trimis pentru promulgare.

Unele cereri vor fi analizate cu prioritate

Una dintre modificările semnificative este un amendament propus de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități), care vizează acordarea priorității analizei unor cereri de plată de către FGA a polițelor RCA.

Acest amendament propune modificări la articolul 15 al legii pentru a asigura că următoarele cereri vor fi analizate cu prioritate:

  • cererile de plată formulate de descendenții minori precum și cei aflați la studii până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani, ai persoanelor decedate în accidente rutiere;
  • cererile de plată ale petenților care în urma producerii evenimentului asigurat şi au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă prin raportare la gradele de invaliditate prevăzute de lege;
  • cererile de plată formulate de petenți în baza titlurilor executorii în contradictoriu cu asigurătorii în faliment, prin care asigurătorul este obligat la plata unor rente lunare în favoarea acestora;
  • cererile de plată privind acordarea restituirilor de primă.

Legea RCA aduce noi modificări pentru șoferi, inclusiv posibilitatea ca despăgubirile să fie achitate direct pentru reparația vehiculului avariat, cu condiția ca suma să nu depășească echivalentul în lei a 400 de euro.

Prin urmare, nerespectarea acestor reguli constituie o contravenție și atrage sancțiuni sub forma unei amenzi echivalente cu 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar precedent, conform unui amendament adoptat la proiectul de modificare și completare a Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, adoptat de Senat.

Alexandru Petrescu, președintele ASF, a subliniat că asigurații vor avea opțiunea de a achita polița RCA în rate și vor avea posibilitatea să suspende aplicabilitatea acesteia. O facilitate deosebit de benefică pentru transportatorii cu activitate sezonieră.

Potrivit declarațiilor sale, se va putea introduce un sistem de monitorizare electronică similar cu cel al rovinietei, pentru a urmări în trafic toți cei care circulă fără o poliță RCA valabilă.

Altfel, în această săptămână, Camera Deputaților va vota pentru acordarea priorității persoanelor grav rănite sau rudelor celor decedați în accidente auto asigurate prin RCA la companii aflate în faliment, iar oamenii se întreabă când vin compensațiile pentru polițele RCA.

Adauga un comentariu