Magazin

Ai o bormașină cu care plănuiești să dai găuri? Iată cum alegi burghiele!

Publicat: 29 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ai o bormașină cu care plănuiești să dai găuri Iată cum alegi burghiele

Dacă ai o bormașină cu care plănuiești să dai găuri pentru a prinde piese de mobilier și tablouri pe pereți, este extrem de important să știi cum să o folosești. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai bormașina potrivită. Este bine să achiziționezi un produs al unei firme de încredere, cu o mandrină care se rotește în ambele sensuri, cu o viteză de rotație reglabilă și cu posibilitatea de blocare a butonului On/Off.

Dacă ești începător nu trebuie să alegi o bormașină scumpă sau voluminoasa, însă trebuie să te asiguri că poate fi folosită în toate demersurile pe care le ai în ceea ce o privește.

După ce ai bormașină, cel mai important element pe care trebuie să îl cumperi este burghiul și la prima vedere pare simplu: vrei să găurești în beton, alegi un burghiu beton, vrei să găurești în lemn, alegi un burghiu pentru o astfel de suprafață etc..

Lucrurile sunt ceva mai complicate în momentul în care descoperi că burghiele pot avea diverse dimensiuni, diverse forme și sunt construite din diverse materiale.

Câte tipuri de burghie există în funcție de suprafața pe care o găurești?

Cel mai probabil vei dori să dai găuri în lemn, în zidărie, în beton sau în metal. Tocmai de aceea, majoritatea burghielor pe care le găsești sunt destinate acestor materiale. Diferențele dintre ele sunt considerabile:

  • Burghiele pentru lemn au un mic vârf care se înfinge în lemn pentru aderență. Acestea se pot poziționa precis înainte de găurire;
  • Burghiele pentru zidărie și beton au un vârf ușor înclinat, cu unghiuri de tăiere speciale și cu un vârf realizat din carburi metalice;
  • Burghiele pentru metal au un vârf ușor teșit, cu un conținut mare de cobalt și oțel. În general, pentru metal sunt recomandate burghiele HSS, care oferă rezistență la uzură și protejează împotriva căldurii;

De câte dimensiuni sunt burghiele?

Dacă ai luat decizia în ceea ce privește tipul de burghiu pe care îl alegi, trebuie să alegi și dimensiunea acestuia. Este important să te asiguri că stă fix în bormașină și că dă o gaură perfectă pentru holșurubul pe care urmează să îl folosești.

Indiferent că alegi să cumperi online sau mergi într-un magazin fizic, fiecare burghiu are specificată dimensiunea. Burghiele pentru lemn sunt împărțite în 3 categorii: 2-10 mm, 12-20 mm și 22-38 mm, burghiele pentru zidărie sunt cuprinse în categoriile 0-10 mm, 11-20 mm și 21-35 mm, iar cele pentru metal se găsesc între 0.8 și 10 mm, 10.5 și 18 mm și 19 și 25 de mm.

De regulă, cei care sunt începători în folosirea bormașinii se orientează doar în funcție de diametrul burghiului. Contează foarte mult și lungimea acestuia, însă. Pentru a alege lungimea, este bine să măsori șurubul și diblul, pentru a te asigura că intră complet.

Adauga un comentariu