Eveniment-Social

AICI este oferta completă și toate datele despre Admiterea 2020 în liceele și colegiile din Iași

Publicat: 05 mai 2020

Dacă ești elev în clasa a VIII-a și deja știi ce liceu este cel mai potrivit pentru tine, ai putea spune că tot ce ai de făcut este să înveți pentru a ajunge la liceul dorit. Întrebarea la care te încurajăm să răspunzi în continuare nu este ce şcoală ai ales, ci de ce ai ales acea şcoală, care este principalul motiv pentru care îți dorești să urmezi o anumită formă de învăţământ, un anumit profil și o anumită specializare. Mai exact, să te gândești în ce măsură te va ajuta școala respectivă în viitoarea ta carieră.

Însă, dacă nu știi ce traseu educațional să urmezi după finalizarea clasei a VIII-a, primul pas în alegerea opțiunilor este să identifici forma de școlarizare dorită: liceu sau școală profesională. Al doilea pas al alegerii tale ar trebui să țină cont de filiera, profilul și, în cele din urmă, de specializarea sau calificarea dorită. Dacă termenii aceștia ți par asemănători, ar trebui să știi că în România, învățământul liceal are 3 filiere, fiecare având, la rândul său, mai multe profiluri:
📌 filiera teoretică (profilurile umanist şi real)
📌 filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului)
📌 filiera vocaţională (profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic).
Fiecare profil, la rândul său, are mai multe specializări. De exemplu, profilul real are două specializări (matematică-informatică şi ştiințe ale naturii) iar profilul umanist are tot două specializări (filologie și științe sociale). Dacă te gândești să alegi școala profesională, ar trebui să știi că pe parcursul a 3 ani vei învăţa o meserie iar la final vei primi o diplomă de calificare ce te va ajuta să te angajajezi în domeniul studiat.

În oricare situație te-ai afla, adică fie știi, fie nu știi încă ce liceu/școală profesională vei alege, am creat pentru tine o listă cu materiale de prezentare a ofertelor educaționale, realSUizate chiar de elevii liceului respectiv. Astfel, sperăm că te vom ajuta să alegi din multitudinea de alternative cea mai potrivită formă de școlarizare pentru tine. SURSA

 

CLICK AICI PENTRU LISTA COMPLETĂ

Adauga un comentariu