Economic Local

AJOFM Iași a plătit în anul 2022 ajutoare financiare în valoare de 8,5 milioane de lei pentru angajații cu program flexibil de muncă

Publicat: 03 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
AJOFM Iași a plătit în anul 2022 ajutoare financiare în valoare de 85 milioane de lei pentru angajații cu program flexibil de muncă
Ieșenii cu program redus de muncă au primit de la AJOFM 8,5 milioane de lei

AJOFM Iași a virat în conturile patronilor din Iași în anul 2022 ajutoare financiare în valoare de 8,5 milioane de lei, în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)” care înseamnă reducerea timpului de muncă a salariaților. Angajatorii din Iași caută salariați în această perioadă, mai ales în construcții și comerț

Una dintre măsurile derulate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași care are succes în acest an este măsura pentru programul flexibil de muncă (kurzarbeit), disponibilă din anul 2020. Această măsură a început în pandemie, în anul 2020, pentru a ajuta angajații care muncesc de acasă și antreprenorii care au adoptat modelul de muncă hibrid. AJOFM Iași a virat în conturile patronilor din Iași, în anul 2022, ajutoare financiare în valoare de 8,5 milioane de lei, în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”.

În anul 2021, au fost plătite ajutoare financiare în valoare de un milion de lei. Aceștia au putut solicita banii dacă au constatat că cifra de afaceri s-a redus cu 10 la sută în anul 2020. Astfel, au putut opta pentru diminuarea programului de 8 ore, respectiv până la 20 la sută din 8 ore. Angajatorul plătea salariatul pentru două ore muncite, iar celelalte 6 ore, cât stătea acasă angajatul, erau plătite din bugetul asigurărilor de șomaj.

AJOFM Iași a plătit ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro

Măsura privind programul flexibil de muncă se derulează în continuare, astfel că angajatorii mai pot depune cererile la AJOFM în aceleași condiții ca până acum. Instituția va putea deconta cererile pentru măsura prevăzută de art.1, alin. 4 din OUG 132/2020 doar în baza formularelor actualizate, publicate în Ordinul nr. 596/06.07.2021 (M.O. nr.673/08.07.2021). De asemenea, antreprenorii din Iași au cerut subvenții de la AJOFM pentru angajații care au peste 45 de ani, persoane care mai au 5 ani până la pensie sau tinerii absolvenți trebuie să mai aștepte banii solicitați.

„Sperăm ca la rectificarea bugetară să primim sumele necesare pentru a plăti cererile angajatorilor. Avem mai multe cereri în așteptare”, susține Ciprian Necula, director adjunct al AJOFM Iași.

Instituția a mai plătit ajutoare financiare în valoare de 50 de milioane de euro, în anul 2021.

Ieșenii au la dispoziție aproape 1.000 de locuri de muncă vacante

Cei care vor să se angajeze în Iași, în această perioadă, au la dispoziție posturi în domenii precum HoReCa, comerț sau construcții, dar și în străinătate. Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), în această perioadă sunt disponibile 987 de locuri de muncă vacante. Astfel, în domeniul serviciilor sunt 285 de posturi, în confecții sunt 55 de posturi și în construcții sunt disponibile 455 de locuri de muncă. Patronii de hoteluri și restaurante au nevoie de 117 angajați. În industrie sunt 159 de locuri de muncă vacante. Ieșenii care vor să se angajeze în străinătate au la dispoziție mai multe posturi în domeniul agricol. Cele mai multe oferte de muncă sunt în Belgia, Olanda și Finlanda. Astfel, o firmă din Belgia angajează 40 de persoane să lucreze sezonier în domeniul horticol, în seră. Angajații primesc 7 euro brut pe oră. Tot în Belgia, se caută 50 de angajați sezonieri la cules de căpșuni și alți 20 pentru cultivarea florilor. Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea unui ieșean care s-a întors în țară după 22 ani de muncă în Canada.

Pe de altă parte, AJOFM Iași a plătit în anul 2022 ajutoare financiare și pentru angajații din domeniul agricol.

Adauga un comentariu