National

Alba Iulia reintră în scenariul roşu: Restaurantele se închid din nou!

Publicat: 04 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Alba Iulia reintră în scenariul roşu după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a adoptat o nouă hotărâre care vizează restricții pentru mai multe localități din județ.

La Alba Iulia, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, restaurantele vor fi închise iar circulația după ora 23, interzisă, cu anumite excepții.

Potrivit prevederilor publicate de CNSU, Alba Iulia se regăsește în scenariul roșu, cu incidența de 3,36 (peste 3 la mia de locuitori).

Decizia adoptată miercuri de CJSU Alba mai vizează și alte localități ale județului: noi restricții au fost adoptate la Ciugud, Galda de Jos și Ighiu, unde rata de infectare este în urcare.

Alba Iulia reintră în scenariul roşu: Se închid restaurantele și cafenele în interior

În scenariul roșu, care presupune că incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000, vor merge la școală doar copiii din creșe, grădinițe și clasele 0-4.

Autoritățile speră însă ca în următoarele zile incidența să scadă din nou, atfel încât școala să poată începe cu prezența fizică și pentru elevii mai mari. Miercuri, 3 februarie, în județ au fost raportate 74 de cazuri noi, la un număr de 725 de teste.

Cel mai afectat sector va fi cel HoReCa, întrucât printre măsurile luate se numără și închiderea restaurantelor la interior. Se închid restaurantele și cafenele în interior. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate acolo.

Totodată, nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci, iar activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

Cinematografele, instituțiile de spectacole sunt închise, nu se pot desfășura în aer liber spectacole, concerte sau festivaluri.

Se interzic nunțile, botezurile și mesele festive atât în spații deschise cât și închise, dar și reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Nu se circulă în grupuri mai mari de şase persoane, dar nici după ora 23.00, cu anumite excepții.

Nu se circulă în grupuri mai mari de 6 persoane şi nici după ora 23.00

Alba Iulia a mai fost în scenariu roșu

Pe parcursul lunii ianuarie, Alba Iulia a fost de mai multe ori în scenariul roșu. Autoritățile au relaxat inițial măsurile dar, în data de 17 ianuarie, le-au reintrodus. La doar trei zile, pe baza trendului descrescător, restaurantele au fost redeschise, însă după nici două săptămâni au fost închise din nou, lucru care îi deranjează pe proprietarii restaurantelor din oraș, care spun că nu își pot gestiona în acest fel nici stocurile și nici angajații.

Înainte de a lua decizia, autoritățile au așteptat mai bine de 72 de ore, pentru a vedea trendul negativ sau pozitiv, de la prima depășire a indicelui de 3 la mie.

Trendul infectărilor a continuat să fie crescător, în ciuda faptului că de mult timp se testează foarte puțin în județ, în raport cu perioada anterioară, din cauza procedurilor la nivel național. Numărul mediu de testări a ajuns la 4-500, după ce înainte de sărbători se făceau în jur de 1.000 de teste pe zi.

Adauga un comentariu