International

Alegeri în Republica Moldova: Pentru ce spune că a votat Igor Dodon. Coadă de votanți la Consulatul din Iași – VIDEO / UPDATE

Publicat: 01 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alegeri în Republica Moldova Pentru ce spune că a votat Igor Dodon. Coadă de votanți la Consulatul din Iași -  VIDEO  UPDATE
Coadă la alegeri făcută de cetățenii moldoveni, la Iași

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care candidează duminică, 1 noiembrie, pentru un nou mandat, susţine că ţara pe care o reprezintă nu are nevoie „de destabilizare” şi că trebuie „să se ţină deoparte de haos”.

UPDATE: Coada de votanți la Consulatul din Iași

Consulatul General al Republicii Moldova la Iași își primește alegătorii.

„Picură, îi friguț și ce mă bucură cel mai mult nu e neapărat că n-am văzut pe nimeni să renunțe, ci că în fiecare minut devenim tot mai mulți.

Data trecută am fost aproape. Din cele 3000 de buletine de vot s-au consumat 2000. Azi avem 5000 de șanse pe care i le putem da Moldovei. Sper din toată inima să le găsim la sfârșitul zilei, pe toate, în urnă“, a scris Mircea Meriacri pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială

Igor Dodon, care candidează ca independent, dar susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, a declarat, la ieşirea de la urne, că votul său a fost exprimat „pentru echilibru în relaţiile cu partenerii externi”.

„Am votat pentru o ţară, un stat, o Moldovă puternică, am votat pentru dezvoltare economică, am votat pentru păstrarea stabilităţii politice în Republica Moldova, am votat pentru echilibru în relaţiile cu prietenii, cu partenerii noştri externi. Eu sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor ţin anume la acest lucru. Eu sunt ferm convins că Republica Moldova, mai mult ca niciodată, trebuie să se ţină deoparte de haos.

Noi nu avem nevoie de destabilizare. La cele câteva sute de întrevederi pe care le-am avut pe parcursul ultimelor săptămâni, am observat că marea majoritate a cetăţenilor pledează pentru linişte, pentru pace. Eu am votat pentru relaţii bune între toate etniile din Republica Moldova”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova.

Alegeri în Republica Moldova: Lipsă de interes din partea moldovenilor

Până la ora 11.00, la urnele de vot s-au prezentat peste 319 mii de cetăţeni, ceea ce constituie 11,4% din numărul de alegători înscrişi pe liste. În Chişinău, au votat peste 60 mii de cetăţeni, adică mai mult de 9%, transmite IPN.

Femeile sunt mai active decât bărbaţii, raportul fiind de 50,73%: 49,27% bărbaţi. 43,11% sunt alegătorii cu vârstele cuprinse între 56 şi 70 de ani. 23,57% – cei cu vârstele cuprinse între 41 şi 55 de ani. 16,09% din alegătorii care au venit la urne au 26-40 de ani. Urmează alegătorii de 71 de ani şi mai mult – 12,61% şi 18-25 de ani – 4,64%. Secţiile de votare fi deschise până la ora 21.00.

Multe incidente în primele ore de vot

De la deschiderea secţiilor de votare, Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, din 1 noiembrie 2020, a recepţionat 63 de rapoarte de incidente de la observatori, transmite IPN.

Potrivit şefului Misiunii de Observare, Pavel Postica, într-un caz, observatorului Promo-LEX i-a fost restricţionat accesul în secţia de votare.

În şase cazuri au fost observate materiale de publicitate, afişaje şi panouri electorale în raza a 100 de metri de la localul secţiei. În oraşul Bălţi, a fost restricţionat accesul în secţia de votare a unei alegătoare de aproximativ 58-60 de ani, cu temperatura de 37,4 grade. În scurt timp însă, preşedintele Biroului electoral al secţiei de votare a informat-o că are voie să intre să voteze, alegătoarea însă a refuzat să intre şi a plecat.

La Văleni, raionul Cahul, la o distanţă de aproximativ 50 de metri de la secţia de votare, s-a oprit un microbuz din care au coborât în jur de 15 persoane. Microbuzul nu avea semn de ruta regulata sau numere galbene.

Câți moldoveni sunt așteptați la vot

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe, duminică, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, disputată de opt candidaţi. Cei opt candidaţi sunt: Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent), Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”), Maia Sandu (Partidul Politic Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea).

Adauga un comentariu