International

Alegeri istorice în Republica Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate a depășit 49%- Update

Publicat: 11 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alegeri istorice în Republica Moldova Partidul Acțiune și Solidaritate a depășit 49- Update
Cetăţenii din Republica Moldova vor alege o nouă componenţă a Parlamentului

Cetăţenii din Republica Moldova vor alege, duminică, 11 iulie, o nouă componenţă a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legislativă a statului. Acestea sunt alegeri parlamentare anticipate, fiind cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenţei. Pentru cele 101 locuri din Parlament candidează aproape 1.800 de persoane, reprezentanţi au unor partide, ai unor blocuri electorale, dar şi un independent. Peste 3,2 milioane de persoane sunt aşteptate la urne, în 2.150 de secţii de votare, dintre care 12 în România.

Update 00.59: Conform rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 95% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 48,12%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 30,63% și Partidul Șor – 6,42%. Nu sunt luate în calcul voturile din diaspora.

Update 00.00: Potrivit rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 90% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 46,95%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,36% și Partidul Șor – 6,69%. Nu sunt luate în calcul voturile din Diaspora.

Update: 23.30: Conform rezultatelor preliminare și după procesarea a peste 80% din procesele verbale din țară, PAS (Maia Sandu) ajunge la 47,1%, mult peste BECS (Dodon – Voronin) cu 31,04% și Partidul Șor – 6,89%. Nu au fost numărate încă voturile din diaspora care vor merge preponderent la partidele de centru-dreapta.

Liderul interimar al PAS, Igor Grosu a cerut, imediat după terminarea voturilor, instituțiilor abilitate să continue să supravegheze la buna desfășurare a numărării voturilor și să asigure ordinea publică.

„Speranța este ca începând cu ziua de mâine să avem un viitor mai bun. Acest rezultat s-a întâmplat în condiții vitrege, cu obstacole puse în fața cetățenilor și diasporei”, a declarat după închiderea secțiilor de votare Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Update 22.40: Au fost procesate peste 47% din voturi. Partidul Maiei Sandu are 44,7%, la mare distanță de blocul comuniștilor care ajung la 32%/ Prezență record în Diaspora unde s-au epuizat buletinele de vot. E vorba de procesele verbale din țară, cele din Diaspora, unde PAS are o mare popularitate, nefiind încă procesate.

După procesarea a peste jumătate din procesele verbale din țară, AUR înregistrează doar 0,4%, iar blocul electoral al lui Renato Usatîi – doar 3,9%. Dacă rezultatele s-ar păstra în acești parameri, în noul parlament ar intra doar trei formațiuni: PAS (Maia Sandu), BECS (Dodon și Voronin) și Partidul Șor.

Update 21.40: Candidatul pro-rus Igor Dodon a declarat, la încheierea urnelor că ”cetățenii și-au făcut datoria față de țară” și că ”prețuiesc puterea lor de decizie”:

”​​S-a încheiat și această campanie electorală, cu tot greul ei și cu toate manipulările și fake-urile care au însoțit-o. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor și-au făcut datoria față de țară, au votat și au demonstrat că prețuiesc puterea lor de decizie. Este încă devreme să dăm apreciere rezultatelor acestor alegeri anticipate, dar sunt convins că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un scor foarte bun și va reprezenta în unanimitate opțiunile electoratului de stânga din Republica Moldova. Acum e momentul să le mulțumesc tuturor alegătorilor, indiferent de simpatiile politice, pentru că au dat dovadă de activism și spirit civic și au participat la vot.

În mod special, vreau să aduc mulțumiri cetățenilor care astăzi au dat vot de încredere Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Știm că sunt foarte mulți și îi asigur că noi vom respecta promisiunile făcute în campania electorală. Sunt bucuros că PCRM și PSRM au reușit să formeze o echipă comună și puternică în aceste alegeri, o echipă care a generat încredere la oameni și sper mult că la fel de uniți și puternici vom fi și în Parlament, pentru a realiza programul nostru politic. Stimați colegi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a avut o campanie electorală foarte bună, activă.

S-a muncit foarte mult și vă sunt recunoscător vouă, tuturor celor care au fost activi în actuala campanie electorală. Mulțumesc fiecărui agitator de-al nostru. Mulțumesc membrilor staffurilor locale, regionale, dar și echipei din stafful central. Alegerile s-au sfârșit. De mâine începem lucrul pentru activitatea noului Parlament”, a declarat Igor Dodon

Update 21.16: Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice prezintă rezultatele primului after-poll, la ora 21:00, după închiderea secțiilor de votare. Conform primelor rezultate, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cele mai multe voturi în cadrul scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, iar Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor s-au clasat pe locul doi, anunță zdg.md.

La sondajul telefonic au participat 2.764 de cetățeni. Datele au fost colectate astăzi, 11 iulie, în intervalul: 12:00 – 21:00. Datele colectate nu includ regiunea transnistreană și diaspora.

Iată cum arată datele preliminare:

Partidul Acțiune și Solidaritate – 55,1%

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 24%

Partidul Politic Șor – 8,1%

Blocul electoral „Renato Usatîi” – 4,1%

Platforma Demnitate și Adevăr -1,8%

Partidul Politic „Democrația Acasă” – 1,1%

Update 20.42: 1,39 de milioane de persoane (46,12%) au votat la scrutinul parlamentar din 11 iulie curent până la ora 20.00, când a mai rămas o oră până la închiderea tuturor secțiilor de votare din țară. În diasporă, până la ora 20.00 au votat 188 de mii de oameni, record absolut pentru un scrutin parlamentar, anunță zgd.md.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puţin de 1/3 din numărul total al alegătorilor, potrivit alegeri.md. Comisia Electorală Centrală a anunţat că sunt 3.282.837 de cetăţeni cu drept de vot.

Din numărul total de alegători:

  • 2.786.446 sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II din ţară;
  • 237.700- nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării;
  • 258.691- cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

La Iași, este deschisă o secție de votare

Vor fi deschise 2 150 de secţii de votare, dintre care 150 în afara ţării şi 41 pentru cetăţenii cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului.

În România sunt 12 secţii de votare, dintre care două la Bucureşti (sediul Autorităţii Electorale Permanente – str. Stavropoleos 6, sector 3 şi sediul Biroului Electoral Central – str. Eugeniu Carada 1, sector 3) şi câte una în Iaşi, Suceava, Galaţi, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Sibiu, Constanţa şi Craiova.

Secţiile de votare, atât din ţară cât şi din străinătate,vor fi deschise între orele 07.00 şi 21.00.

În străinătate, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu următoarele acte:

  • Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • Buletinul de identitate cu fişa de însoţire, doar în curs de valabilitate;
  • Livretul de marinar.

Aproape 1.800 de candidaţi

Pentru cele 101 mandate de deputat concurează circa 1.800 de candidaţi din 20 partide politice, 2 blocuri electorale şi un candidat independent.

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), fondat de preşedintele Maia Sandu, şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de doi dintre predecesorii Maiei Sandu, Vladimir Voronin şi Igor Dodon, sunt date drept favorite de sondajele de opinie.

”Pornim vremurile bune” e sloganul de campanie al PAS, un partid de orientare proeuropeană, care pledează pentru implementarea reformelor conform angajamentelor luate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE, în special în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea economică.

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor promite că ”împreună vom readuce Moldova pe calea făuririi, echităţii sociale şi dezvoltării economice. Împreună vom învinge”. Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor promovează apropierea Republicii Moldova de Federaţia Rusă.

La alegeri participă şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) sub sloganul Votează AUR, alege România.

De asemenea, mai luptă pentru locuri în Parlament şi Blocul Electoral Renato Usatîi, Platforma Demintate şi Adevăr sau Partidul Şor.

Peste 2.400 de observatori

Comisia Electorală Centrală a acreditat, pentru scrutinul de duminică, peste 2.400 de observatori.

Dintre aceştia, 1. 800 sunt reprezentanţi ai unor organizaţii din Republica Moldova, 636 sunt observatori internaţionali, care reprezintă 17 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, 30 sunt experţi electorali internaţionali din partea a 11 autorităţi electorale străine şi 606 sunt reprezentanţi a 14 organizaţii internaţionale.

Pe 28 aprilie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că a semnat decretul pentru dizolvarea actualului Parlament, decizie care a deschis calea către organizarea alegerilor legislative anticipate.

Adauga un comentariu