National

Alegeri parlamentare 2020 Diaspora. Mii de români au votat în străinătate pentru noul Legislativ

Publicat: 05 dec. 2020
stampila si buletin de vot pentru alegerile parlamentare 2020
alegeri parlamentare

Alegerile parlamentare 2020 sunt în desfăşurare în străinătate. Până sâmbătă, la ora 7:00, au votat zeci de mii de români din Diaspora.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat câţi români au votat la parlamentare în Diaspora. Până sâmbătă, la ora 7:00, ora României, au votat peste 21.500 de români din afara ţării.

Potrivit datelor AEP, 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul la urne. În total, nu mai puţin de 21.602 de români din străinătate au votat la alegerile parlamentare.

Câţi români au votat la parlamentare în Diaspora. Ţările în care au fost deschise secţii de votare

Sunt deschise secţii din Afganistan, Armenia, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Belarus, China, Cipru, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Filipine, India, Irak, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Malaezia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Rusia, Qatar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Vietnam, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Thailanda.

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare din restul ţărilor, la ora locală 7.00. Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, ultimele urmând să fie deschise secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei, conform Agerpres.

Românii din afara ţării au la dispoziţie două zile pentru a vota la alegerile parlamentare, sâmbătă şi duminică, între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00, cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, în aşteptarea exercitării dreptului de vot.

Câţi români votează la alegerile parlamentare 2020

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367.

Un număr de 35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare, arată datele AEP.

Adauga un comentariu