National

Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova! Rusia sau Uniunea Europeană?

Publicat: 10 iul. 2021
Alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova

Moldovenii sunt aşteptaţi duminică, 11 iulie 2021, la urne pentru a alege Parlamentul. Dodon şi Voronin s-au aliat contra Maiei Sandu.

Iulian Chifu: „Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de faţă Republica Moldova îşi alege, de fapt, existenţa mai departe”.

Republica Moldova îşi alege duminică Parlamentul, dizolvat în luna aprilie. După ce în toamnă au ales un preşedinte pro-european, pe Maia Sandu, moldovenii vor decide dacă partidul ei, Partidul Acţiune şi Solidaritate, va avea majoritate în Parlament.

Contracandidaţii, foştii preşedinţi Igor Dodon şi Vladimir Voronin, s-au aliat în Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor.

În sondaje, partidul Maiei Sandu conduce, dar diferenţele merg la de câteva procente până la câteva sutimi.

Expertul Iulian Chifu spune că alegerile sunt cruciale pentru viitorul Moldovei.

„Miza este enormă pentru simplul motiv că în momentul de faţă Republica Moldova îşi alege, de fapt, existenţa mai departe. Şi o spun, nu atât din orientarea pe care o vor alege – Occident sau pro Rusia – şi pentru faptul că singura şansă ca stat a Republicii Moldova de a putea să supravieţuiescă perioadei post-pandemice este ca partidul pro prezidenţial să câştige majoritatea, să dea un Guvern şi să treacă la reformele necesare, pemtru că toate finanţările europene, toate finanţările româneşti, toată finanţarea pe linia FNI-ului sunt blocate în momentul de faţă, din cauza lipsei capacităţii de reformă şi a voinţei de reformă a guvernelor anterioare.

Opţiunea alternativă, pro-rusă îi duce la un drum închis. Un drum închis pentru simplul motiv că Rusia nu are resurse, maximul care a reuşit era să propună un împrumut, dar un împrumut cvasi-privat în care câştiga Rusia, de fapt, ca efect al împrumutării banilor, sume foarte mari, puse pe seama populaţiei. Nu are resurse de unde să susţină relansarea Republicii Moldova”, a declarat Iulian Chifu.

Comentarii
Adauga un comentariu