International

Alegeri Prezidențiale Republica Moldova, turul al doilea. Care este situația până la această oră

Publicat: 15 nov. 2020
Alegeri Prezidențiale Republica Moldova
Alegeri Prezidențiale Republica Moldova

Rezultate Exit-poll Alegeri Prezidențiale Moldova, turul 2. Secţiile de vot din Republica Moldova și din străinătate s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00 pentru cei peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot care sunt aşteptaţi să participe la cel de-al doilea tur al prezidențialelor.

La ora 20.00 peste 1.610.000 de alegători s-au prezentat la urne până la această oră, reprezentând 51,98% prezență la vot.

„Eu nu pot să cer buletine în plus, pentru că deja am votat. Cine mă privește acum din localitățile unde sunt buletine lipsă: eu pot să organizez, timp de o oră, o rută privată să aducem buletine de vot. Este MAEIE, este CEC, dacă ei îmi dau un angajat și 3-5.000 de buletine de vot, eu organizez avionul privat ca aceste buletine să ajungă în secțiile unde e nevoie. Germania, Irlanda, Franța – orice țară, orice oraș”, a promis Usatîi, potrivit AGORA.md.

Ambii candidați și-au exprimat votul. A votat și președintele Parlamentului. Maia Sandu a ajuns prima la urne, împreună cu mai mulți colegi de partid.

„Azi, toată puterea este în mâinile voastre. Azi, aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au mințit, v-au furat sau v-au alungat de acasă. Azi, decidem cum vom trăi în următorii patru ani, cum va păși Republica Moldova în următorul deceniu. Dar pentru asta trebuie să ieșim la vot. Când oamenii se unesc, lucrurile se schimbă. Eu azi am votat pentru schimbare, pentru Moldova în care toți oamenii se uită cu încredere în ziua de mâine”, a declarat Maia Sandu.

Igor Dodon s-a prezentat la secția de votare însoțit de soție și de gărzile de corp.

„Mă bucur că astăzi cu toții suntem mai activi. Am votat pentru independența și statalitatea RM. Cred în viitorul acestei țări. Avem nevoie de schimbări calitative, nu șocuri, nu crize. Am votat pentru echitate socială, pentru dezvoltarea economică, pentru echilibru în relațiile externe. Nu vreau ca RM să devină un pion în joaca geopolitică internațională. Am votat pentru valori creștine. Sunt sigur că totul va fi bine. Totul ne va reuși. Vom asigura că țara va merge înainte. Cu Doamne ajute!”, a declarat președintele în exercițiu.

Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului de la Chișinău și șefa Partidului Socialist din Republica Moldova, a votat la primele ore ale dimineții.

„Am votat pentru stabilitate și pace, pentru prosperitate, pentru un om care va fi un adevărat statalist, care va proteja țara sa și se va mândri cu ea, fără să predea suveranitatea țării. Noi suntem popor pacifist, trebuie să trăim în pace cu toții”, a declarat Greceanîi, citată de AGORA.md.

Diferența dintre cei doi candidați în primul tur nu a fost una impresionantă și, potrivit sondajelor, lupta din turul al doilea va fi una la fel de strânsă.

Sondajele de opinie lasă sa se întrevadă faptul că președinția ar putea fi câștigată de oricare dintre candidați, iar diferențele dintre ei sunt atât de mici, încât se încadrează în marja de eroare.

Învingătorul ar putea fi decis de inspirația de moment a alegătorilor indeciși și, mai ales, de cât de disciplinați sunt votanții candidatului clasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, care a obținut 16,96% dintre sufragii.

Într-o declarație susținută vineri, în ultima zi de campanie electorală, Usatîi le-a recomandat alegătorilor să voteze contra lui Igor Dodon, candidat independent la actualul scrutin, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

“Am declarat de mai multe ori că niciodată nu am fost fanul doamnei Maia Sandu, dar astăzi noi trebuie să terminăm cu kuliokul, cu corupția și cu toate mizeriile care se întâmplă în Republica Moldova și de asta noi toți cu dumneavoastră trebuie să ieșim la vot. Vă rog eu să analizați, mai trăim încă patru ani așa cum am trăit pân acum sau după data de 15 noiembrie începem o altă viață. Începem o altă viață când copiii nu vor mai vorbi cu părinții pe Skype. Începem o altă viață fără grupări interlope, fără contrabandă și fără toate mizeriile în care a fost implicată Republica Moldova”, a declarat Renato Usatîi, în timpul intervenției publice susținută în limbile rusă și română

În 2016, Dodon a câștigat în fața Maiei Sandu în al doilea tur de scrutin cu o diferență mai mică de 5% și multe acuzații de fraudă electorală. Ambele tabere s-au acuzat și în acest an de acceptarea unui ajutor din străinătate și de a lucra în interesul puterilor străine.

Adauga un comentariu