International

Alegeri SUA. Peste 22 de milioane de americani au votat deja anticipat

Publicat: 17 oct. 2020

Peste 22 de milioane de americani au votat deja anticipat până vineri, 16 octombrie, pentru alegerile prezidenţiale din SUA programate a avea loc pe 3 noiembrie. Cei care au votat au făcut-o fie la secţiile de votare fie prin email, conform datelor comunicate de autorităţile electorale americane, informează BBC, citat de digi24.ro.

Numărul mare de votanţi reprezintă un record. Comparativ, la alegerile prezidenţiale SUA din 2016, la aceeaşi dată votaseră anticipat doar 6 milioane de cetăţeni americani.

Conform legii electorale din SUA, pe lângă votul prin corespondenţă, se poate vota înainte de vreme şi la secţiile de votare. Zilele trecute s-au înregistrat cozi la care cetăţenii au trebuit să aştepte şi 11 ore pentru a vota, dovadă că americanii iau foarte în serios bătălia pentru Casa Albă dintre actualul preşedinte republican Donald Trump şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden.

De pildă, zilele trecute statul Georgia a înregistrat o cifră record de peste 126 de mii de voturi exprimate.

De asemenea, în Ohio – unul dintre aşa-numitele „state-schimbătoare” („swing states”), care pot înclina decisiv balanţa în favoarea viitorului preşedinte ales al SUA – au fost solicitate peste 2,3 milioane de buletine de vot, dublu faţă de numărul solicitat în aceeaşi perioadă la alegerile din 2016.

Conform ultimelor rapoarte de monitorizare, numărul de voturi favorabile democraţilor este dublu faţă de cel al republicanilor.

De asemenea, se constată că atât femeile cât şi americanii de culoare votează în număr mare.

Electoratul tânăr din SUA, notoriu pentru prezenţa scăzută înregistrată de-a lungul timpului la alegerile din această ţară, este de asemenea, prezent în număr mare şi pe cale să înregistreze cea mai ridicată prezenţă de la alegerile din 2008, în urma cărora Barack Obama a devenit preşedintele SUA.

Dar acest avantaj timpuriu nu înseamnă şi că democraţii pot revendica deja victoria. Republicanii spun că democraţii pot câştiga în privinţa votului anticipat sau prin corespondenţă, dar e foarte posibil ca aceste valori să fie răsturnate în ziua votului, când republicanii vor fi prezenţi în număr mai mare.

De asemenea, republicanii susţin că votul prin corespondenţă este susceptibil de fraudă.

Conform unui studiu realizat de Brennan Center for Justice, procentul de fraudă electorală la alegerile din SUA este între 0,00004% şi 0,0009%.

Adauga un comentariu