International

Alegerile prezidențiale din SUA: Ultimul sondaj arată că va fi o cursă strânsă între Donald Trump și Joe Biden

Publicat: 01 nov. 2020
Joe Biden și Donald Trump
Donald Trump a anunțat că nu nu vrea o dezbatere online cu Joe Biden

Candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden îşi păstrează un avans confortabil în sondaje la nivel naţional faţă de preşedintele republican în exerciţiu Donald Trump, cu două zile înainte de scrutinul de marţi, însă miliardarul newyorkez nu a renunţat şi încearcă să recupreze terenul în state-cheie care pot stabili rezultatul scrutinului, relatează Reuters.

Donald Trump pare că a pierdut votul popular la nivel naţional, în contextul în care fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama este creditat cu 51% din intenţiile de vot, în timp ce rivalul său este creditat cu 43% în ultimul sondaj Reuters/Ipsos, realizat în perioada 27-29 octombrie, informează News.ro.

Însă, în cursa marilor electori, avansul democratului este mai puţin clar, iar republicanul se concentrează asupra unor state ca Arizona, Florida, North Carolina şi Pennsylvania – ”Swing States” – care sunt decisive în obţinerea celor 270 de voturi necesare în vederea alegerii în ”Colegiul Electoral”, alcătuit din 538 de membri desemnaţi de fiecare stat american

Cursa va fi strânsă la alegerile din Statele Unite

Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, cursa urmează să fie strânsă până la capăt în Florida, în North Carolina şi Arizona.

În Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin – trei state care au votat împotriva lui Hillary Clinton în 2016 -, Joe Biden este creditat ca învingător, însă Donald Trump ar putea recupera.

Chiar dacă pierde în Michigan şi Wisconsin, locatarul Casei Albe ar putea obţine o victorie, în cazul în care îl înfrânge pe Joe Biden în toate celelalte state care l-au ales în urmă cu patru ani.

Joe Biden, care şi-a axat campania împotriva felului în care a Donald Trump a gestionat pandemia covid-19, se mulţumeşte duminică cu un miting în Pennsylvania – spre deosebire de miliardarul newyorkez, care participă duminică şi luni la zece mitinguri.

Donald Trump s-a plâns sâmbătă, la Newtown, în Pennsylvania, de faptul că diferenţa în sondaje este atât de mică.

”Numai mie mi se poate întâmpla”, a declarat el.

”Cum este posibil să fie atât de strâns?”, s-a întrebat el, fără să-şi ascundă dispreţul faţă de un adversar pe care-l consideră mediocru.

Republicanii speră la o victorie, dar sunt îngrijoraţi de nivelul prezenţei în votul anticipat.

Aproximativ 90 de milioane de americani şi-au exprimat alegerea – un lucru pe care unii observatori îl consideră un semn al unei înfrângeri a lui Donald Trump.

Adauga un comentariu