Actualitate

Alegerile sunt mai importante decât școala! 22.475 de tablete sunt necesare organizării alegerilor locale

Publicat: 08 sept. 2020
Femei care numărăr tabletele ce vor fi folsoite la alegerile locale
22.475 de tablete vor fi distribuite pentru organizarea alegerilor locale

Alegerile sunt mai importante decât școala, aceasta este impresia lăsată după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că pentru alegerile locale de pe 27 septembrie vor fi distribuite 22.475 de tablete.

Dacă pentru copiii care provin din familii defavorizate care încep școala pe 14 septembrie și care ar putea avea nevoie de tablete pentru cursuri online nu se găsesc tablete, pentru alegerile locale sunt disponibile 22.475 de tablete ce vor fi predate operatorilor de calculator și informaticienilor.

Alegerile sunt mai importante decât școala!

Odată cu desemnarea de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a operatorilor de calculator, STS a început activitatea de predare a echipamentelor informatice și instruirea celor 22.475 de persoane din toată țara, care vor utiliza tabletele din secțiile de votare și birourile electorale de circumscripție locală. În contextul pandemiei de coronavirus, sesiunile de instruire se vor realiza atât în săli, cu respectarea normelor de prevenire și limitare a răspândirii noului coronavirus – COVID-19, cât și în sistem de videoconferință.

Operatorii de calculator vor avea la dispoziție materiale de instruire (ghid, instrucțiuni și proceduri de lucru), prevederi legislative și filme de prezentare cu activitățile pe care trebuie să le desfășoare pe timpul procesului electoral, disponibile pe o platformă dedicată de pregătire.

Pe tableta utilizată de operatorul de calculator în secția de votare va fi instalată aplicația informatică ce verifică dreptul de vot, dezvoltată de STS, conform cerințelor operaționale elaborate de AEP, prin intermediul căreia CNP-urile alegătorilor sunt verificate în baza de date furnizată de AEP.

Instruirea informaticienilor care vor opera pe tablete

Tot în această perioadă, STS desfășoară ședințe de instruire a persoanelor propuse de primării pentru îndeplinirea atribuțiilor de informatician în birourile electorale de circumscripție locală. Menționăm că informaticienii nu sunt angajați ai instituției noastre.

Începând cu această săptămână, la sediul STS a fost operaționalizat Centrul de Suport Tehnic ce oferă, prin Centrul de preluare a apelurilor, asistenţă tehnică pentru operatorii de calculator și informaticieni.

STS a instalat infrastructura de comunicații pentru toate birourile electorale de circumscripție, înființate pentru procesul electoral din luna septembrie.

Pentru funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), specialiștii STS au instalat și configurat peste 9.000 de echipamente, pentru care asigură suportul tehnic IT&C.

Tabletele nu ajung la timp pentru copiii defavorizați

Secretarul de Stat Marian Murguleț susţine că Guvernul nu se va putea să se ţină de promisiunile făcute în legătură cu acordarea elevilor de tablete gratuite cu internet. Acesta considera că cele 250.000 de tablete nu vor ajunge până pe data de 10 septembrie în casele copiilor.

„Datele primite acum câteva zile de colegii de la Ministerul Educaţiei arată că, din totalul de 22.000 de săli de curs sau laboratoare, 74% sunt conectate la internet şi 26% nu. Una dintre soluţii este achiziţia de tablete cu conectivitate pentru 24 de luni. Ştiţi că există o procedură pentru achiziţia a 250.000 de tablete în curs de evaluare.

Din perspectiva mea, nu cred că ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate – n.r.) a gestionat procedura de achiziţie prea eficient, însă mă bazez că, împreună cu colegii de la ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.) şi de la Ministerul Educaţiei se va corecta această situaţie”, a declarat Marian Murguleț.

Adauga un comentariu