National

Alergia la ambrozie, pericolul care ne pândește în plină epidemie de coronavirus

Publicat: 27 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alergia la ambrozie pericolul care ne pândește în plină epidemie de coronavirus

Una dintre cele mai periculoase plante este ambrozia care poate provoca alergii foarte puternice. O găsim peste tot, mai ales pe terenurile necultivate.

O singură plantă matură de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Alergiile apar în perioada iunie-iulie şi ating valori maxime în august-septembrie.

Primele simptome ale alergiei la ambrozie

Strănutul frecvent, mâncărimile de nas și de ochi, secreţiile nazale abundente sunt doar câteva dintre simptomele alergiei la ambrozie. Mulți dintre cei care manifestă aceste simptome sunt predispuşi la apariţia manifestărilor de astm, cum ar dificultăţi în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare.

Oamenii care sunt alergici la polenul buruienilor pot acuza diverse probleme digestive atunci când consumă anumite fructe și legume, printre care se numără mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, senzaţie de nod în gât, balonări, tranzit accelerat.

Cât de frecventă este alergia la ambrozie

Statisticile arată că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivita, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Aceste date evidențiază o prevalența crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Cum se pune diagnosticul

Mergi la medicul alergolog pentru a află dacă suferi de alergie la ambrozie. Specialistul poate confirma diagnosticul după ce efectuează un test cutanat – aplică un alergen siluat pe suprafață pielii și așteaptă 15 minute pentru a observă dacă există o reacție, precum inflamația locală însoțită de prurit (mâncărime).

Alergia la ambrozie poate fi depistată în urma efectuării unei analize alergologice serologice – antigenul IgE specific ambrozia elatior.

Cum se tratează

Tratamentul poate consta în antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Există două tipuri de imunoterapie alergen-specifică (AIT) – subcutanata și sublinguală.

AIT este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei.

AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cât și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă. Poate fi aplicată atât la adulți, cât și la copii cu scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau al altor sensibilizari, însă și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă pentru a controla simptomele și a reduce episoadele, precum și farmacoterapia (în special, corticoterapia).

Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.

Adauga un comentariu