International

Alertă de tsunami în Alaska. S-a produs un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter

Publicat: 22 iul. 2020
Cutremur în zona seismică Vrancea. Ce magnitudine a avut
Cutremur în zona seismică Vrancea

A fost emisă o alertă de tsunami în Alaska, după ce s-a produs un cutremur îngrijorător de puternic. Seismul a înregistrat o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter.

Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, în Alaska

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs marţi seara, 21 iulie 2020 (miercuri dimineaţa, ora României) în Alaska. În urma producerii seismului a fost emisă o alertă de tsunami.

Seismul a avut loc la 437 de kilometri faţă de Dillingham, Alaska, Statele Unite ale Americii, la ora locală a României 09.12.

Dezvăluiri alarmante din partea directorului Institutului Național pentru Fizică Pământului

Astfel, Constantin Ionescu spune că zona Vrancea va fi, cu siguranța, scena unui mare cutremur, în viitorul apropiat. Potrivit statisticilor din ultimii ani, în Vrancea au loc cutremure puternice o dată la doi ani. Acestea pot avea o magnitudine de 5 până la 6 pe scara Richter.

Totuși, toate acestea rămân doar cifre, pentru că singurul lucru care se știe cu certitudine că va avea loc un mare cutremur. Alte date despre acesta, cum ar fi data, ora, sau magnitudinea exactă, nu se cunosc.

Este posibil să se mai producă în viitor un cutremur de 5 în această zonă de magnitudine. Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei.

„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”.

Va avea loc un cutremur devastator în România

Totuși, există și o parte de noroc în această ecuație. Este vorba despre faptul că știm deja localizarea acestui cutremur. El va avea loc, cel mai probabil, în zona seismică Vrancea, unde activitatea este extrem de ridicată. Un lucru important de știu este acela că este implementat un sistem de alertă, care anunță cu 25 de secunde înainte de producerea efectivă a cutremurului.

Dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus directorul INFP, Costantin Ionescu.

În țara noastră au loc frecvent cutremure, ultimul fiind depistat duminică, în Buzău.

Care au fost ultimele cutremure produse în România

Ultimul cutremur mai mare de 3 grade pe scara Richter în Vrancea a avut loc joi, 2 iulie 2020. Conform anunţului de la acea vreme, cutremurul a avut loc în aproprierea oraşelor Cutremur în România Braşov, Ploieşti, Bacău şi Brăila/ Cutremurul de la acea vreme a avut magnitudinea de 3.1 grade pe scara Rihter. Cu o zi în urmă, adică pe data de 1 iulie 2020, s-au produs alte două seisme. În judeţul Prahova în noaptea de marţi spre miercuri a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3.2 grade Richter, la o adâncime de 196 kilometri. Tot în Vrancea, marţi 30 iunie 2020, s-a produs un cutremur la ora 22.48 cu o magnitudine de 2.5 grade Richter.

Adauga un comentariu