International

Alertă! Membrii unor grupări proiraniene au capturat o navă comercială, în Golful Oman

Publicat: 03 aug. 2021
Membri ai unor grupări proiraniene au capturat o navă comercială, în Golful Oman, afrmă surse din cadrul industriei maritime, în contextul în care Forţele Navale britanice au semnalat o "potenţială deturnare" în largul Emiratelor Arabe Unite, dar Iranul a negat orice implicare în incident.

Membri ai unor grupări proiraniene au capturat o navă comercială, în Golful Oman, afrmă surse din cadrul industriei maritime, în contextul în care Forţele Navale britanice au semnalat o „potenţială deturnare” în largul Emiratelor Arabe Unite, dar Iranul a negat orice implicare în incident.

Conform unor surse citate de publicaţia The Times, oficialii militari britanici suspectează că „membri ai armatei iraniene ori ai grupurilor proiraniene au preluat abuziv controlul asupra unei nave comerciale”.

„Este vorba de o potenţială deturnare”, au transmis Forţele Navale Regale britanice, fără a oferi detalii.

Flota militară a V-a a Statelor Unite, activă în Orientul Mijlociu, nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe tema incidentului, scrie Agepres.ro.

Iranul a respins orice implicare în incidentul din Golful Oman. „Informaţiile privind producerea unor incidente succesive în Golful Persic şi în Golful Oman sunt complet suspecte, încercându-se crearea unei atmosfere false în jurul Iranului”, a reacţionat Ministerul de Externe de la Teheran.

Un nou incident maritim raportat de Marea Britanie

Marea Britanie a raportat, marţi, un nou incident maritim, în largul Emiratelor Arabe Unite, autorităţile britanice precizând că nu este vorba de un act de piraterie şi cerând evitarea zonei. „Un incident este în curs la aproximativ 60 de mile marine (110 kilometri) de oraşul Fujairah, situat în Emiratele Arabe Unite. Categoria incidentului: atac de tip non-piraterie. Investigaţiile sunt în curs”, a transmis Comandamentul operaţiunilor maritime comerciale din Marea Britanie (UKMTO), precizând că au fost mobilizate capabilităţi maritime şi aeriene pentru asistenţă. „Navele sunt îndemnate să exercite precauţie extremă când tranzitează această zonă”, precizează UKMTO.

Conform unor surse maritime, cinci nave comerciale au raportat statutul „în afara controlului”, ceea ce înseamnă că nu pot fi manevrate din cauze excepţionale. Este vorba de navele Golden Brilliant, Queen Ematha, Jag Pooja, Abyss şi Asphalt Princess.

Guvernul Emiratelor Arabe Unite nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentului, care intervine după ce petrolierul MV Mercer Street a fost atacat, pe 30 iulie, în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman. Atacul asupra petrolierului MV Mercer Street s-a soldat cu moartea unui marinar român şi a unuia britanic. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. Iranul a negat orice implicare în acel incident.

Adauga un comentariu