International

Alertă pentru locuitori! Sydney, acoperit de ceață toxică

Publicat: 19 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În ziua de marți, 19 noiembrie, s-a petrecut un fenomen rar în Sydney. Orașul a fost acoperit de o ceaţă toxică. Locuitorii au fost avertizați să nu iasă din casă.

Oraşul Sydney era învăluit marţi de un strat dens de ceaţă toxică. Alimentarea a avut loc din cauza incendiilor care devastează de vinerea trecută coasta de est a Australiei. Aerul din Sydney este la ora actuală irespirabil. Fiind considerat printre cele mai toxice din lume și a depășit de peste 30 de ori nivelul de siguranță pentru sănătate.

Nivelurile de poluare au atins cote „alarmant de periculoase” la Sydney, iar potrivit datelor oficiale, cele mai ridicate concentraţii de particule fine PM 2,5 au ajuns până la 186 de particule la un milion. Nord-vestul oraşului, atinge niveluri comparabile cu cele înregistrate în capitala indiană New Delhi. Locuitorii au fost sfătuiți să evite desfăşurarea activităţilor fizice în exterior.

Norul începuse să se disipeze la prânz, însă va deveni din nou dens marţi seară, conform meteorologilor.

Particulele fine pot cauza iritaţii la nivelul sistemului respirator. Dar şi agravarea problemelor cardiace şi pulmonare preexistente, a explicat directorul de sănătate şi mediu din statul New South Wales, Richard Broome.

„În cazul majorităţii persoanelor, fumul provoacă simptome uşoare precum iritaţii ale ochilor, nasului, gâtului”, a precizat acesta. „Totodată, oamenii care suferă de astm, emfizem şi angină riscă să fie mai sensibili la efectele fumului”.

Ceaţa care a învăluit Sydney, capitala New South Wales (sud-est), provine de la un incendiu de vegetaţie gigant. Acesta a făcutt ravagii pe teritoriul a două parcuri naţionale, la circa 100 de kilometri nord-vest de oraş.

Flăcările au devastat zona în mai multe zile, distrugând deja peste 140.000 de hectare de vegetaţie.

S-au înregistrat șase decese şi sute de case au fost distruse de flăcări în statele New South Wales şi Queensland din cauza incendiilor. Începutul sezonului incendiilor a avut loc în luna septembrie.

Miercuri sunt aşteptate temperaturi ridicate, ajungându-se la circa 40 de grade Celsius. De asemenea, vânturi puternice şi un nivel scăzut de umiditate, fiind condiţii care agravează riscul incendiilor.

Peste 110 de focare sunt încă active. Sute de locuinţe au fost avariate și distruse. Iar peste un milion de hectare de vegetaţie au căzut pradă flăcărilor.

Australia se confruntă în fiecare an cu incendii în timpul verii australe. Anul acesta, sezonul incendiilor a fost deosebit de precoce şi violent. Este considerat unul dintre cele mai severe înregistrate în această ţară.

Adauga un comentariu