Noi dezvăluiri în cazul bărbatului diagnosticat ieri cu coronavirus. Acesta nu a declarat autorităților că vine din zona afectată. S-a plimbat prin oraș fără să țină cont de pericolul la care îi expune pe ieșeni. Părinții acestuia au intrat în autoizolare și urmează să facă testele. Ancheta epidemiologică scoate la iveală dezvăluiri uluitoare.
A început ancheta epidemiologică pentru pacientul în vârstă de 42 de ani din Iași, diagnosticat ieri cu coronavirus. O echipă de medici epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași va urmări întreg scenariul prin care a trecut acesta. Se va ancheta tot traseul lui din momentul în care a pășit în țară și până a fost internat. Din primele informații se cunoaște faptul că bărbatul nu a respectat perioada impusă de autoizolare. A intrat în contact cu zeci de persoane, fără a ține cont de pericolul la care expune ieșenii. Din primele surse, bărbatul locuia împreună cu părinții lui care, până ieri, au plimbat relaxați câinele prin parc.
Diagnosticat cu coronavirus, liber prin Iași
Un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat ieri-dimineață, fiind al 31-lea caz la nivel național. Este vorba despre un bărbat, de 42 de ani, confirmat în Iași. Acesta a revenit din Veneția în data de 2 martie, cu un microbuz care tranzita Iașul pentru a ajunge în Republica Moldova. Microbuzul era ocupat de cetățeni moldoveni. Bărbatul s-a oprit la Iași, orașul natal. Deși trebuia să intre în autoizolare timp de 14 zile, acesta nu a declarat nimănui că vine din Italia.
Astfel, autoritățile nu l-au putut monitoriza. S-a plimbat timp de opt zile prin oraș, fără a ține cont de pericolul la care îi supune pe ceilalți. Simptomele specifice coronavirusului au apărut la două zile după ce a ajuns în Iași, pe data de 4 martie. Pe data de 10, acesta a sunat la 112 și a anunțat că se simte rău. Până la internarea în spital, din surse sigure, se cunoaște faptul că a intrat în contact cu părinții lui și alți zeci de ieșeni.
Anchetă epidemiologică la sânge
În acest moment, echipa de medici epidemiologi din cadrul DSP recoltează probe în vederea testării părinților bărbatului diagnosticat cu coronavirus. Timp de opt zile, aceștia au locuit sub același acoperiș, nebănuind ce-i așteaptă. Inconștiența i-a costat scump. O echipă de specialiști se ocupă de starea pacientului și o alta de starea părinților.
„Există la Spitalul de Boli Infecțioase un caz confirmat de coronavirus la un pacient. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 42 de ani. Acesta s-a întors de la Veneția pe data de 2 martie. Acesta a început să prezinte febră și dureri de cap. În momentul de față este internat în zona de risc, cu o stare generală bună, care nu pune probleme deosebite”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț. Reprezentanții DSP au luat ieri probele de la părinți, iar astăzi se va face testarea.
Polițist de frontieră, diagnosticat cu coronavirus
Tot ieri a fost confirmat cel de-al doilea caz de coronavirus depistat la un ieșean în vârstă de 38 de ani. Acesta este polițist la Poliția de Frontieră. S-a întors pe data de 6 martie din Varșovia de la un concurs. Pe data de 7 martie, nu a avut niciun simptom, așa că a mers la locul de muncă. În seara zilei de 7 martie, șeful său a primit un e-mail prin care era înștiințat de faptul că o persoană din comisia de concurs a fost diagnosticată cu coronavirus. Atunci, acesta a anunțat Direcția de Sănătate Publică Iași. În data de 8 martie, bărbatul a fost izolat la domiciliu. El prezenta simptome specifice, iar testul a ieșit pozitiv. Despre starea generală a acestuia nu se cunosc încă detalii.
Din ce în ce mai multe cazuri
Ieri a venit un autocar din Italia spre Suceava, în care se aflau și trei ieșeni. Aceștia vor fi băgați în carantină în spațiile special amenajate puse la dispoziție de către Primăria Municipiului Iași. Tot ieri, un italian a fost transportat de urgență la spital după ce a sunat la 112 spunând că are simptome specifice coronavirusului. Acesta se afla în comuna Costuleni și era venit din Italia încă din perioada în care nu era declarată zonă roșie.
Un pacient aproape vindecat
Pacientul în vârstă de 71 de ani din Suceava, care a fost diagnosticat cu coronavirus în urmă cu o săptămână, se află în continuare sub atenta supraveghere a medicilor. Conform spuselor cadrelor medicale, pacientul are o stare generală bună, iar dacă starea lui de sănătate va rămâne stabilă, în maximum o săptămână va fi externat.
„După externare, pacientul declarat vindecat nu va mai reprezenta o amenințare pentru comunitate. Acesta își va relua viața socială și nu va mai fi necesară izolarea”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Măsuri de urgență
România este considerată în gradul doi de risc, după ce peste 26 de români au fost diagnosticați cu noul coronavirus. Din acest motiv, spitalele sunt obligate să ia o serie de măsuri, măsuri de urgență pe care Spitalul de Boli Infecțioase Iași le-a adoptat deja.
„Spitalul este pregătit așa cum am învățat în cazul epidemiilor prin care am trecut în ultimii 10 ani, este vorba în primul rând despre strategia care privește circuitele și clarificarea topografică în ceea ce înseamnă spațiul hotelier și trebuie să știm că suntem în paturi de ulei de la un pavilion la altul”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț
„Suntem pregătiți”
Reprezentanții spitalului susțin că sunt pregătiți cu tot ceea ce este necesar pentru a face față unei posibile creșteri a numărului de pacienți diagnosticați cu coronavirus.
„Suntem pregătiți în ceea ce privește materialele sanitare și materialele de protecție. Așa cum știți, sunt boli înalt contagioase și nu vorbim aici numai de infecția cu coronavirus, dar și infecția cu virus gripal. Avem materiale de protecție pentru cei care lucrează, bineînțeles reactiv, pentru că avem nevoie și de probe de laborator și nu mă refer numai la kituri pentru coronavirus. Este vorba despre o complexitate de direcții în care trebuie să fim pregătiți atât din punct de vedere administrativ, financiar-contabil, dar și medical.
Este vorba de a extinde în pat de ulei numărul de paturi destinat infecției cu coronavirus de la un pavilion la altul, pe măsură ce numărul cazurilor crește. Nivelul trei, numărul cazurilor crește și crește cu un anumit ritm, într-o anumită perioadă de timp. Să vedem cum vor hotărî cei de la nivelul Direcției de Sănătate Publică și de la nivelul Ministerului Sănătății. Măsurile le luăm de la un pas la celălalt”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț.
Recomandări pentru părinți
Deși școlile s-au închis, iar autoritățile au recomandat părinților să evite să-și ducă copiii în zone aglomerate, medicii recomandă plimbările în aer liber. Mai mult decât atât, cadrele medicale ieșene recomandă părinților să nu pună mască de protecție copiilor decât dacă merg în spații restrânse și nu în aer liber.
„Nu am spus niciodată să evite plimbările în aer liber. În aer liber se poate merge fără mască și numai cei care au simptomatologie ar trebui să-și pună mască. E vorba de a plimba copiii în zonele cu risc și asta înseamnă zonele închise și în care de obicei există aglomerație. Asta înseamnă că nu au voie să meargă la shopping, în supermarketuri. Parcurile de joacă sunt dezinfectate. Eu spun că plimbarea este cea mai eficientă și cea mai sigură”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
Aprovizionare cu teste
Spitalul de Boli Infecțioase Iași a achiziționat noi teste pentru depistarea coronavirusului. Peste 200 de pacienți care prezintă simptome specifice și care vin din zone afectate vor putea beneficia de testare gratuită.
„Au venit astăzi acele teste pe care le-am comandat în cursul zilei de ieri în valoare de 60.000 lei, pentru 200-250 de pacienți. Câteodată, trebuie să repetăm anumite teste, așa că considerăm că ceea ce am cumpărat ajunge pentru 250 de pacienți”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
Măsuri de siguranță
La Iași, numărul de cazuri confirmate de coronavirus se mărește de la zi la zi. În numai câteva ore, ieri a fost confirmată existența coronavirusului la doi ieșeni care veneau din zonele afectate. Autoritățile locale au luat toate măsurile de siguranță necesare pentru a evita răspândirea contaminării. Școlile s-au închis, spitalele au interzis vizitele și au închis accesul, angajații instituțiilor publice au început să lucreze mai mult în mediul online.
Spitalul de Boli Infecțioase Iași a luat toate măsurile de securitate, iar conducerea unității medicale este pregătită să înfrunte tot ceea ce poate fi mai rău. Un număr de 678 de persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică și sunt monitorizate zilnic de către medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași. Starea de sănătate a acestora este bună, fiind asimptomatici. Până în momentul de față, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași au fost lucrate 132 de teste pentru persoane cu suspiciuni de coronavirus. La nivel național, până în prezent au fost lucrate 1.181 de teste. Dintre acestea, 1.150 sunt negative și 31 sunt pozitive.