O nouă alertă alimentară vizează locuitorii din sudul Californiei, după ce cercetătorii de la Institutul de Oceanografie Scripps din cadrul Universității din California, San Diego, au descoperit o contaminare masivă cu paraziți invazivi în peștii de apă dulce din regiune.
Studiul recent arată că peste 90% dintre peștii analizați în cinci locații populare de pescuit din comitatul San Diego sunt infectați cu două specii de viermi plați periculoși pentru sănătatea umană.
Peste 90% dintre peștii de apă dulce din California, contaminați cu paraziți periculoși pentru oameni
Este vorba despre trematodele Haplorchis pumilio și Centrocestus formosanus, două specii invazive de paraziți originare din Asia de Sud-Est. Acestea pot provoca infecții la oameni care, în cazurile mai ușoare, se manifestă prin tulburări gastrointestinale, oboseală și pierdere în greutate. Totuși, cazurile grave pot duce la complicații serioase, inclusiv atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.
„Americanii nu sunt obișnuiți să se gândească la paraziți când consumă pește de apă dulce. În trecut, acest lucru nu era considerat o problemă în SUA. Dar paraziții sunt aici și infectează peștii care ajung în farfuriile oamenilor”, a avertizat dr. Ryan Hechinger, ecologist și autor principal al studiului.
Studiul a fost realizat prin analiza a 84 de pești din șapte specii diferite, printre care și bibanul de mare, colectați din cinci zone frecventate de pescari sportivi și amatori. Rezultatele au fost îngrijorătoare: Haplorchis pumilio a fost identificat în 93% dintre pești, unii dintre aceștia găzduind chiar și mii de viermi. Centrocestus formosanus a fost prezent în 91% dintre peștii examinați în două dintre cele cinci locații analizate.
Contaminarea a fost facilitată de prezența unei alte specii invazive – melcul trompetă malaezian (Melanoides tuberculata), identificat deja în 17 state americane și în Puerto Rico. Acesta acționează ca primă gazdă în ciclul de viață al trematodelor, urmat de peștii de apă dulce și, în cele din urmă, de vertebrate cu sânge cald – inclusiv oameni – care consumă peștele infectat.
Deși nu s-au raportat încă oficial cazuri de infectare la oameni în Statele Unite, experții avertizează că problema ar putea fi subevaluată.
„Nu există o obligație de raportare pentru acest tip de infecții, iar medicii nu sunt instruiți să le recunoască. Este posibil să existe cazuri, dar ele trec neobservate”, a declarat Hechinger.
Ce recomandări fac cercetătorii
Pentru a evita îmbolnăvirea, cercetătorii recomandă gătirea completă a peștelui de apă dulce sau, în cazul consumului crud – de exemplu, în preparate precum sushi sau ceviche –, congelarea acestuia pentru cel puțin o săptămână înainte de consum.
Problema este amplificată de un fenomen recent observat pe rețelele sociale: un interes crescut pentru consumul de pește de apă dulce crud, în special în rândul tinerilor. Emma Palmer, cercetătoare la Centrul de Cercetare a Mediului Smithsonian și coautoare a studiului, a declarat că echipa a analizat mii de videoclipuri online, descoperind peste 5 milioane de vizualizări asociate consumului de pește crud din apele dulci.
„Acest comportament, dacă nu este însoțit de măsuri de siguranță, crește riscul de infectare”, a explicat ea.
Cercetătorii solicită ca aceste infecții parazitare să fie adăugate pe lista oficială a bolilor transmisibile, pentru a putea fi mai bine monitorizate de autoritățile de sănătate publică.
„Este o amenințare emergentă, iar conștientizarea publicului este esențială”, a subliniat Hechinger.