Prima pagină » Actualitate » Alertă sanitară! Peste 90% dintre peștii de apă dulce, contaminați cu paraziți periculoși pentru oameni
Alertă sanitară! Peste 90% dintre peștii de apă dulce, contaminați cu paraziți periculoși pentru oameni

Alertă sanitară! Peste 90% dintre peștii de apă dulce, contaminați cu paraziți periculoși pentru oameni

07 iun. 2025, 19:00,
Redacția BZI în Actualitate

O nouă alertă alimentară vizează locuitorii din sudul Californiei, după ce cercetătorii de la Institutul de Oceanografie Scripps din cadrul Universității din California, San Diego, au descoperit o contaminare masivă cu paraziți invazivi în peștii de apă dulce din regiune.

Studiul recent arată că peste 90% dintre peștii analizați în cinci locații populare de pescuit din comitatul San Diego sunt infectați cu două specii de viermi plați periculoși pentru sănătatea umană.

Peste 90% dintre peștii de apă dulce din California, contaminați cu paraziți periculoși pentru oameni

Este vorba despre trematodele Haplorchis pumilio și Centrocestus formosanus, două specii invazive de paraziți originare din Asia de Sud-Est. Acestea pot provoca infecții la oameni care, în cazurile mai ușoare, se manifestă prin tulburări gastrointestinale, oboseală și pierdere în greutate. Totuși, cazurile grave pot duce la complicații serioase, inclusiv atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

„Americanii nu sunt obișnuiți să se gândească la paraziți când consumă pește de apă dulce. În trecut, acest lucru nu era considerat o problemă în SUA. Dar paraziții sunt aici și infectează peștii care ajung în farfuriile oamenilor”, a avertizat dr. Ryan Hechinger, ecologist și autor principal al studiului.

Studiul a fost realizat prin analiza a 84 de pești din șapte specii diferite, printre care și bibanul de mare, colectați din cinci zone frecventate de pescari sportivi și amatori. Rezultatele au fost îngrijorătoare: Haplorchis pumilio a fost identificat în 93% dintre pești, unii dintre aceștia găzduind chiar și mii de viermi. Centrocestus formosanus a fost prezent în 91% dintre peștii examinați în două dintre cele cinci locații analizate.

Contaminarea a fost facilitată de prezența unei alte specii invazive – melcul trompetă malaezian (Melanoides tuberculata), identificat deja în 17 state americane și în Puerto Rico. Acesta acționează ca primă gazdă în ciclul de viață al trematodelor, urmat de peștii de apă dulce și, în cele din urmă, de vertebrate cu sânge cald – inclusiv oameni – care consumă peștele infectat.

Deși nu s-au raportat încă oficial cazuri de infectare la oameni în Statele Unite, experții avertizează că problema ar putea fi subevaluată.

„Nu există o obligație de raportare pentru acest tip de infecții, iar medicii nu sunt instruiți să le recunoască. Este posibil să existe cazuri, dar ele trec neobservate”, a declarat Hechinger.

Ce recomandări fac cercetătorii

Pentru a evita îmbolnăvirea, cercetătorii recomandă gătirea completă a peștelui de apă dulce sau, în cazul consumului crud – de exemplu, în preparate precum sushi sau ceviche –, congelarea acestuia pentru cel puțin o săptămână înainte de consum.

Problema este amplificată de un fenomen recent observat pe rețelele sociale: un interes crescut pentru consumul de pește de apă dulce crud, în special în rândul tinerilor. Emma Palmer, cercetătoare la Centrul de Cercetare a Mediului Smithsonian și coautoare a studiului, a declarat că echipa a analizat mii de videoclipuri online, descoperind peste 5 milioane de vizualizări asociate consumului de pește crud din apele dulci.

„Acest comportament, dacă nu este însoțit de măsuri de siguranță, crește riscul de infectare”, a explicat ea.

Cercetătorii solicită ca aceste infecții parazitare să fie adăugate pe lista oficială a bolilor transmisibile, pentru a putea fi mai bine monitorizate de autoritățile de sănătate publică.

„Este o amenințare emergentă, iar conștientizarea publicului este esențială”, a subliniat Hechinger.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Act de identitate special. Ce români pot beneficia
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025