Eveniment-Social

„Alexandru Ioan Cuza si epoca sa”, la Muzeul Unirii din Iasi

Publicat: 21 ian. 2019
1

Complexul Muzeal National "Moldova" (CMNM) Iasi – Muzeul de Istorie a Moldovei si Muzeul Unirii organizeaza expozitia "Alexandru Ioan Cuza si epoca sa", care va fi deschisa în perioada 22 ianuarie 2019 – 10 martie 2019. Aceasta este dedicata împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române si este gazduita de Muzeul Unirii, fosta resedinta a domnitorului.

Citeste si: Vernisaj la Muzeul Unirii din Iasi. Pe simeze vor fi expuse lucrari semnate de graficianul Ludwig Dombrowsky

"Proiectul expozitional reuneste o selectie de obiecte valoroase, aflate în patrimoniul Muzeului Unirii si al Muzeului de Istorie din Iasi. Sunt etalate piese care au apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza si Doamnei Elena Cuza, dar si exponate care vorbesc despre evenimente care s-au desfasurat în cei sapte ani de domnie a lui Cuza. Pot fi admirate obiecte de tezaur care au apartinut domnitorului Unirii, precum uniforma de diplomat, servieta, piese din uniforma militara si decoratiile primite de acesta în semn de pretuire de la Imperiul Otoman, din Sardinia si Grecia. Alaturi de acestea este expusa placa «Ordinului Unirii», care reflecta proiectul domnitorului de înfiintare a primei decoratii românesti. Modernizarea societatii românesti este reflectata în expozitie prin documente care vorbesc despre efortul de organizare a noului stat român în diferite domenii de activitate: Biserica, Armata, Învatamânt, Agricultura, Finante. Actele poarta semnaturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza si ale colaboratorilor sai", au aratat cei de la CMNM.

Citeste si: Evenimente dedicate zilei de 24 ianuarie la Muzeul Unirii

O parte însemnata a expozitiei este dedicata vietii cotidiene din vremea lui Cuza Voda, ilustrata prin documente inedite din epoca, dar si printr-un costum de surugiu, obiect rar întâlnit în colectiile muzeale românesti.

Vernisajul va avea loc astazi, 22 ianuarie 2019, ora 17:00, la Muzeul Unirii Iasi (Strada Lapusneanu, 14). Curatorii expozitiei sunt Brândusa Munteanu si Sorin Iftimi, muzeografi în cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei.

Adauga un comentariu