National

Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirusului din România

Publicat: 24 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirusului din România
Medicul Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că de Crăciun speră ca situaţia privind coronavirusul să nu fie una foarte complicată şi a precizat că recomandările de protejare se vor menţine. Dacă nivelul îmbolnăvirilor se va menţine cu cel din această perioadă, atunci ne putem desfăşura activitatea în paramentrii de acum. În caz contrar vor trebui luate probabil măsuri administrative. El a îndemnat la vaccinarea antigripală în sezonul rece, deoarece infecţia gripală se va suprapune cea de COVID-19, iar asta agravează lucrurile, nu doar la nivel individual, ci şi pentru sistemul de sănătate care va fi nevoit să gestioneze ambele chestiuni.

„Sper, ca de Crăciun să nu avem o situaţie foarte, foarte complicată. Cu siguranţă recomandările se vor menţine. Dacă nivelul de îmbolnăvire va fi asemănător cu cel din această perioadă, atunci ne vom putea desfăşura activitatea în parametrii în care o desfăşurăm şi acum, dacă lucrurile se vor înrăutăţi sigur că atunci trecem peste aşa-zisele opinii ale experţilor şi vor trebui luate probabil măsuri administrative care trebuie asumate în acel moment. Nu ştiu vă să spun ce ar însemna asta”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat duminică la Digi 24 ce se va întâmpla de Crăciun, în contextul în care de Paşte oamenii au stat în casă din cauza epidemiei de coronavirus.

Rafila a mai precizat că nu vrea să pună problema într-un mod aşa dramatic şi a îndemnat la pregătiri din timp şi vaccinarea antigripală.

„Eu nu vreau să pun problema că lucrurile vor evolua într-un mod aşa dramatic, dacă ne pregătim din timp, dacă ne vaccinăm antigripal, pentru că şi asta va condiţiona sezonul rece. Evident că infecţia gripală care se suprapune cu infecţia cu noul coronavirus agravează lucrurile, nu numai la nivel individual, ci şi la nivelul sistemului de sănătate care odată este suprasolicitat de coronavirus şi o suprasolicitare dublată de infecţia virală poate să îl pună în mare pericol”, a completat profesorul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre coronavirus. Câţi ani durează să ne imunizăm de coronavirus

Alexandru Rafila a spus că noul coronavirus nu o să dispară nici după cel de-al doilea val. Președintele Societății Române de Microbiologie susţine că suntem obligaţi să trăim cu acest virus în anii următori. Soluţia văzută de acesta este găsirea unui vaccin viabil.

Pentru ca populaţia să atingă o imunizare naturală ar fi necesari 15 ani, în opinia lui Rafila.

„Virusul nu dispare după al doilea val. Oamenii trebuie să înțeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori”, a declarat Alexandru Rafila joi seară la Digi24.

Alexandru Rafila, despre coronavirus

Alexandru Rafila considera că doar cu un vaccin putem scăpa de coronavirus.

„Vaccinul va opri răspândirea, dar boala va reizbucni, vor apărea focare ici și colo”, însă ele vor putea fi controlate mult mai ușor, a mai explicat specialistul.

Când o să revenim la o viaţă normală

Odată cu apariţia unui vaccin viabil vom reveni la o viaţă normală, chiar şi fără mască, nu după încetarea stării de urgență sau de alertă, mai spune președintele Societății Române de Microbiologie

„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite să ne relaxăm comportamental”, a mai afirmat Rafila.

Adauga un comentariu