National

Alexandru Rafila: „Cred că circa 20% dintre români au trecut deja prin infecție”

Publicat: 22 ian. 2021
Profesorul Alexandru Rafila consideră că alegerile parlamentare pot avea loc
Profesorul Alexandru Rafila

Reprezentantul României la OMS, deputatul Alexandru Rafila (PSD), a declarat vineri la Antena 3 că în opinia sa aproximativ 20% din populația României a fost infectată cu noul coronavirus.

Rafila a spus că, dacă la începutul epidemiei se estima că la fiecare caz depistat mai sunt încă 10 cazuri nedepistate, numărul infectaților fiind în realitate de circa zece ori mai mare decât numărul din statisticile oficiale, în prezent proporția s-a schimbat.

„Probabil că este undeva de 1 la 5 acum, adică sunt de vreo 4-5 ori mai multe cazuri în realitate decât cele confirmate prin teste de laborator”, a indicat acesta.

„Eu cred ca circa 20% dintre romani au trecut deja prin infecție”, a adăugat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre relaxarea măsurilor în București: „Putem face astfel de aprecieri dacă am avea o radiografie fidelă a situației. Și nu o avem”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și Deputat PSD a vorbit la Antena 3 despre implicațiile relaxării măsurilor de combatere a pandemiei în București, în special în contextul apariției unor noi cazuri confirmate cu noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie.

„Asistăm la o aparență reducere a numărului de cazuri și în mod evident, dacă se iau decizii la relaxare, se ține cont de acest număr redus. Impactul potențial al tulpinii mutante nu a fost constatat până în momentul de față.” este părerea Profesorului Rafila.

Dr. Alexandru Rafila: „Nu avem o radiografie fidelă a actualei situații”

„Eu cred că putem face astfel de aprecieri, pentru perioada următoare, dacă am avea o radiografie fidelă a actualei situații și nu o avem.

Și am putea să investigăm focarele cu un număr neașteptat de cazuri în anumite comunități. Și sigur că acolo a putea găsim și tulpină mutantă din Marea Britanie sau altă tulpină, care au o transmisibilitate cu 50% decât tulpină clasică.”

Făcând referire la Ministrul Vlad Voiculescu, cel care s-a opus relaxării măsurilor în Municipiul București pe motiv că datele despre testele efectuate și numărul de cazuri nu reflectă realitatea, iar redeschiderea școlilor ar fi în pericol dacă rată de infectare va crește, Alexandru Rafila a subliniat că Ministrul Sănătății este chiar cel care ar trebui să cunoască datele respective:

„Ministrul Sănătății nu înțeleg de ce pune la îndoială datele. Dansul are toate pârghiile că să nu le mai pună la îndoială și mai ales că să nu ne mai pună pe noi la îndoială. Coordonează întreagă activitatea legată de stare și cred că deja era suficient timp că aceste lucruri să devină funcționale de la instalarea noului Guvern.

Această lamentare nu are niciun fel de legătură cu realitatea, pentru că realitatea aceasta este: Dânsul are pârghiile necesare să organizeze în așa fel activitatea încât să putem, într-o săptămâna sau două, să avem o radiografie fidelă a situației epidemiologice din țară.”

Adauga un comentariu