Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vorbește despre achizițiile de Remdesivir pe care trebuie să le facă România. Alexandru Rafila susține că Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească soluţii pentru a procura acest medicament, înainte ca stocul din România să se termine.
„Deja sunt peste 2.500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană şi după ce se livrează şi a treia tranşă, probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri. Va exista o competiţie între ţări. Una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament”, a declarat Alexandru Rafila.
Adrian Marinescu, despre achizițiile de Remdesivir: „Am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”
Pacienţii din România beneficiază, încă, de Remdesivir.
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, a precizat că la uniattea spitalicească unde lcurează au fost procurate 200 de doze de Remdesivir, în contextul în care la acest spital ajung cei mai mulţi pacienţi cu Covid-19.
„Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe şi avem nevoie de Remdesivir. Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”, a menționatAdrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.
Gilead va vinde Remdesivirul direct către spitalele americane
Compania Gilead va vinde Remdesivirul, unul dintre puţinele medicamente cu efecte dovedite în tratarea Covid-19, direct către spitalele americane. Până acum, Remdesivirul era distribuit de Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al SUA.
Remdesivirul, unul dintre puţinele medicamente care are efect în tratarea Covid-19, şi pe care îl ia şi Donald Trump, va fi vândut direct spitalelor americane de compania Gilead, cea care îl produce.
Timp de 5 luni, Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane al SUA a fost responsabil pentru alocarea acestui medicament în spitale. Această schimbare are loc pentru că instituţia federală nu ar fi distribuit medicamentul într-un mod transparent: fie a ajuns la pacienţi, dar nu neapărat la cei care aveau nevoie, fie unele spitale nu au primit suficient sau, pur şi simplu, au fost lăsate fără acest tratament.
Alexandru Rafila: „Trebuie o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale”
Profesorul Alexandru Rafila spune că este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale și că, mai devreme sau mai târziu, toate spitalele ar trebui să trateze atât pacienții cu COVID, cât și cei fără COVID.
„Cu siguranță este nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie corelată necesitatea asigurării spitalizării și tratamentului pacienților cu COVID cu celelalte patologii, adică eu cred că, mai devreme sau mai târziu, și alte spitale care nu au fost spitale COVID trebuie să poată trata ambele categorii de pacienți”, a spus Alexandru Rafila.
Reprezentantul României la OMS arată că recordul absolut înregistrat vineri nu reprezintă „cifre neașteptate”.
„Am intrat de duminica trecută pe un trend crescător. E a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri, iar acest lucru are un impact direct asupra numărului de pacienți internați în secția de Terapie Intensivă. Trebuie să vedem această creștere până unde merge și dacă discutăm despre efectul redeschiderii școlilor o să vedem dacă ne apropiem de o zonă de platou, iar atunci putem spera la o stabilizare a situației, sau dacă această creștere continuă cred că ar trebui puse în discuție strategii, mai multe scenarii, unul cu un trend crescător, altul cu o stabilizare a situației… Adică să vedem ce facem în fiecare din aceste scenarii, mai ales că limitele sistemului de sănătate există”, adaugă Alexandru Rafila.
România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări noi cu Covid-19 2.343 și 53 de decese.