Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat faptul că tratamentul cu antivirale pentru Covid-19 nu poate fi administrat preventiv, ci doar la recomandarea medicului. Tratamentul cu antivirale nesupravegheat poate cauza hepatită cronică sau medie, avertizează ministrul.
„Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie. Nu e de glumă cu ele. În niciun caz să nu le ia (oamenii – n.r.) fără recomandarea medicului. E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii”, a declarat Alexandru Rafila pentru Realitatea.
Așa arată tratamentul pentru o singură zi al unui pacient COVID internat la ATI:
”O imagine cât o mie de cuvinte!”
Reprezentanții RoVaccinare au postat pe o rețea socială o fotografie cu tratamentul pentru o singură zi administrat unui bolnav de COVID internat la terapie intensivă.
Acesta este tratamentul pentru o singură zi la terapie intensivă a unui bolnav de COVID-19. Alternativa este simplă și sigură: vaccinarea.
Prin vaccinarea cu schemă completă se reduce considerabil riscul de infectare, de transmitere, de spitalizare și deces.
Alexandru Rafila, despre tulpina Omicron: „Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că foarte probabil tulpina Omicron circulă în Europa, inclusiv în România, de mai mult timp, având în vedere faptul că a existat circulaţie între Africa de Sud şi Europa şi înainte de data identificării acestei tulpini. În ceea ce priveşte răspândirea noii tulpini a virusului SARs-CoV-2, Rafila este de părere că „probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară”.
„Probabil că vom mai avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară, însă lucrul ăsta nu este sigur. Noi nu cunoaştem, de fapt, amploarea circulaţiei acestor tulpini, aici a fost ţintită identificarea, pacienţii au venit din zona afectată, din sudul Africii, sau sunt contacţi ai persoanelor respective. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp şi în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană, pentru că până în data de 24 noiembrie nu am avut informaţii, nu a fost practic clasificat şi, în mod evident, a existat circulaţie din sudul Africii către Europa şi în perioada anterioară. Deci o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta liniştiţi.
Vestea la care sperăm că ajungem este legată de faptul că, cel puţin după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai uşoare, iar inclusiv în rândul pacienţilor spitalizaţi necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puţin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate publică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, vineri seară, în cadrul unei dezbateri la TVR.