Local

Alexandru Rafila, despre Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, proiectul care nu a primit finanțare din PNRR – VIDEO

Publicat: 24 iun. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Alexandru Rafila despre Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași proiectul care nu a primit finanțare din PNRR - VIDEO
Alexandru Rafila, despre Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, proiectul care nu a primit finanțare din PNRR

În timpul vizitei sale la Iași Alexandru Rafila a discutat și despre Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, proiectul care nu a primit finanțare din PNRR.

„Consiliul Județean stia de la început, Guvernul României a aprobat o hotărâre care limita finanțarea la 200 de milioane de euro, dânșii au venit cu un proiect care a depășit această sumă substanțial și au mai fost anumite constatări de la nivelul Comisiei Europene examinând proiectul de aici, costurile acestui proiect, comparativ cu proiectul de la București și nu mă refer la dimensiunea proiectului, care la Iași era de două ori mai mare decât cel de la București, mă refer la costurile care reveneau pentru un pat de spital se apropia de 1 milion de euro, aici la Iași, ceea ce era mult mai mult față de costurile care erau pentru un Institut cu un profil similar.

Există o șansă, acum avem Programul Operațional pentru Sănătate, am avut și o discuție cu domnul manager al acestui Institut și încercăm împreună să găsim soluții de reducere a costurilor și de succes a unei aplicații din Programul Operațional pentru Sănătate care aduce alte resurse importante, chiar mai mari decât cele din PNRR. E nevoie la Iași, toată lumea e de acord că e nevoie de un Institut nou la Iași. Cred că măcar în ceasul al doisprezecelea ar trebui să avem înțelepciunea să lucrăm toți în interesul pacienților din Regiunea Moldovei. Noi o facem la Ministerul Sănătății și m-aș bucura dacă această atitudine ar fi comună pentru toată lumea. Există o parte de consultanță foarte mare, de 60 de milioane de euro, în contractul acesta de la Iași, e o sumă pe care nu am mai regăsit-o la niciun proiect din niciun spital din PNRR. Nu pot să mă pronunț asupra modului în care a fost gândit acest proiect, dar totuși, 60 de milioane de euro consultanță, ca să faci un spital, pentru care există studiu de fezabilitate, sincer să fiu, e oarecum original”, a transmis Alexandru Rafila.

Comentarii
  • PSD si Rafila fac acelasi lucru de 33 de ani: isi bat joc de Moldova, pentru ca stiu ca oricum tolomacii din zona ii vor vota. Nu autostrazi, nu spitale, nu stadioane noi, nimic!!! Nici PNL nu e mai prejos, isi bate joc si el de zona asta.

  • Trebuie plimbat prin saloanele din spitalele de stat sa vada realitatea de acolo. De proiecte si programe suntem satui. Unde sunt solutiile de care tot vorbea in pandemie si inainte de ajunge ministru?

  • Lasati porcareala ca omul discuta cu materialele pe masa. Daca se stia de o anumita limita de finantare, de ce s-au umflat cifrele cu consultanta si cu pretul ca in exemplu a unui pat? Alexe nu vedea proiectele similare, nu vedea costurile din celelalte zone ale tarii? Da, la Iasi PNL si USR si-au batut joc de acest proiect, trebuie sa o spunem pe fata, indiferent ce optiuni politice aveti.

Adauga un comentariu