Prima pagină » Actualitate » Alexandru Rafila, despre mita și bunurile care ajung la medicii din sistemul public
Alexandru Rafila, despre mita și bunurile care ajung la medicii din sistemul public

Alexandru Rafila, despre mita și bunurile care ajung la medicii din sistemul public

20 ian. 2023, 22:20, 2 ,
în Actualitate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că are „toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi, el referindu-se la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava.

Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că veniturile medicilor au fost mărite considerabil începând din anul 2019, astfel că nu tolerează cazurile în care medicii iau mită.

„Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.ro.

Alexandru Rafila: „Era un palier larg de foloase necuvenite”

Alexandru Rafila susține că este nevoie de discuții și o poziție clară a managerilor și a liderilor pentru ca evoluţia unui astfel de fenomen să fie favorabilă.

„Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sesnul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul.

Ministrul Sănătății susține că acceptarea banilor sau a altor bunuri este o problemă complexă și ține de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa.

„Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii: „Actul medical este viciat profund”

De asemenea, Alexandru Rafila susține că medicii care au acceptat șpagă au probleme penale și îi împiedică să profeseze.

„El are o problemă de natură penală acum, care îl împiedică să profeseze. Colegiul Judeţean trebuie să judece această situaţie. Noi nu avem dreptul legal să ridicăm dreptul de practică, până la urmă el nu a făcut o greşeală în actul medical, problema este că a acordat un act medical profund… actul medical este viciat profund ca şi modalitate de acordare nu ca şi conţinut medical. Managementul spitalului poate să ia o decizie”, a completat Rafila.

Comentarii
  • Jumătate de milion de euro dintr-o singură tranzacție
    Social-democratul a făcut două tranzacții marcante în 2021, după ce a vândut un apartament cu 67.500 de euro, iar mai poi un teren intravilan pentru suma de 510.000 de euro.

    În ce privesc economiile, Alexandru Rafila deține mai multe conturi bancare în lei, euro și dolari, care însumează aproximativ 3.4 milioane de lei (n.red.: 690.000 de euro), la care se mai adaugă acțiuni la societăți precum Transgaz, Banca Transilvania sau Teraplast, evaluate la un total de 950.000 de lei. Totodată, Rafila a împrumutat două persoane fizice cu sumele de 10.000 de lei, respectiv 4.000 de euro, dar a împrumutat și un membru al familiei cu 235.000 de euro.

    La categoria venituri, Rafila primește bani din nu mai puțin de cinci surse. În primul rând, acesta a primit în 2021 un total de 141.000 de lei din indemnizația ca parlamentar, iar apoi 14.600 de lei din salariul de ministru. Rafila a mai câștigat peste 110.000 de lei din salariul de la Institutul Național de Boli Infecțioase și alți 100.000 de lei din salariul de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, acolo unde este șeful Disciplinei Microbiologice. Ministrul Sănătății a mai avut în 2021 venituri și din dividente, mai exact suma de 7.700 de lei de la Transgaz și 4.600 de lei de la Banca Transilvania. În total, veniturile lui Alexandru Rafila din 2021 s-au ridicat la 370.000 de lei (75.000 de euro), însemnând lunar un venit de aproximativ 30.000 de lei (6.000 de euro).

  • Oare cat a luat de la Timofte ca sa nu-l demita?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024