National

Alexandru Rafila, despre posibilitatea unui val 6 al pandemiei

Publicat: 29 mart. 2022
Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că în România se înregistrează încă o transmitere comunitară a noului coronavirus

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că și la nivelul țării noastre, la fel ca în alte țări, COVID-19 începe să fie tratat ca o viroză obișnuită, dar transmite că autoritățile sanitare nu pot abandona măsurile care vizează asigurarea capacităților de testare, de evaluare, de tratament.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că în România se înregistrează încă o transmitere comunitară a noului coronavirus.

„Comparativ cu marțea trecută au fost cu aproape o mie de cazuri mai puțin, ceea ce îmi sugerează că există o încetinire a transmiterii și dacă această încetinire se va consolida în zilele următoare cred că ne îndreptăm rapid spre sfârșitul valului 5.

Și cred că este așa că am încercat să privesc într-un context mai larg lucrurile, să nu mă refer exclusiv la România, și toate țările din regiunea europeană a OMS se află acum pe un trend descendent și cred că zilele următoare vom putea confirma acest trend descendent și în România”, a declarat marți Alexandru Rafila, la TVR.

Alexandru Rafila, despre felul în care COVID-19 este tratat în Spania

Întrebat de ce în Spania virusul este tratat ca o viroză, ministrul a spus că același lucru se întâmplă și în România.

„Și la noi este tratat tot mai mult ca o viroză obișnuită, dar asta nu înseamnă că noi nu avem o responsabilitate ca și autorități de sănătate să păstrăm măsurile medicale în vigoare, care înseamnă capacitatea de testare, capacitatea de evaluare a pacienților, medicația antivirală, toate lucrurile astea rămân funcționale”, a explicat Alexandru Rafila.

El crede că nu vor mai fi introduse restricții, iar întrebat despre posibilitatea apariției unui val 6 al pandemiei, ministrul Sănătății a spus: „Este sfârșitul valului 5, nu îmi place să fiu profet”.

Alexandru Rafila, despre posibilitatea instaurării unor noi măsuri anti-COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că instaurarea unor noi restricţii în contextul pandemiei de COVID-19 „depăşeşte competenţa şi puterea Ministerului Sănătăţii”.

De asemenea, acesta a transmis că recomandă oamenilor să continue să folosească masca de protecție în spații închise sau aglomerate, precum și în mijloace de transport în comun.

„Nu cred că sunt restricţii, sunt pur şi simplu elemente de siguranţă individuală. (…) Nu e vorba că cineva s-a opus, pur şi simplu nu s-a mai prelungit această stare de alertă prin hotărârea Guvernului României şi implicit toate elementele pe care le aveam la îndemână au dispărut. Ne bazăm în continuare pe responsabilitate, pe informare. Poate că o să avem mai mare succes, pentru că uneori măsurile care par coercitive sunt mai greu de aplicat decât cele care invită la o responsabilitate individuală”, a spus ministrul Sănătăţii la România TV.
Adauga un comentariu