Actualitate

Alexandru Rafila, despre situația ciudată cu privire la raportările zilnice de cazuri COVID-19: „E ceva care nu se leagă”

Publicat: 26 ian. 2021
Alexandru Rafila vorbește la microfon
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a observat o situație bizară

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, susţine faptul că a observat în raportările de zi cu zi ale situaţiei COVID-19 la noi în România o situaţie ciudată.

Medicul Rafila susţine că a remarcat în raportările zilnice de la ora 13.00 a Grupului de Comunicare Strategică, faptul că avem confirmate tot mai puține cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, însă numărul bolnavilor care sunt internați la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă nu este în scădere, ceea ce este o situaţie bizară.

Alexandru Rafila: „Dovezile sunt reprezentate de numărul de cazuri noi”

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, precizează că lumea are extrem de multe opinii şi păreri, însă ele trebuie susţinute de dovezi. Astfel, în acest context, dovezile reprezintă numărul cazurilor noi de infecţie cu virusul SARS – Cov – 2.

„În România, lumea are foarte multe opinii, foarte multe păreri, dar ele trebuie bazate pe dovezi. Or, în cazul nostru, dovezile sunt reprezentate de numărul de cazuri noi, de răspândirea lor şi de evoluţii previzibile”, a transmis medicul Alexandru Rafila.

Dr. Rafila: „Autorităţile ar trebui să testeze mai mult, şi nu să invoce testele pe care le fac oamenii acasă”

De asemenea, profesorul susţine că două zile consecutive au fost raportate extrem de puţine cazuri care l-au pus pe gânduri. Dubiul a apărut în momentul în care nu a putut corela scăderea semnificativă a cazurilor cu numărul mare de cazuri de la ATI.

Ceea ce nu se leagă este faptul că autorităţile nu testează îndeajuns de mult şi invocă testele pe care le fac oamenii acasă, stabilind o strategie de testare care să ofere o imagine cât de cât apropiată de realitate.

„Or, eu am văzut că în ultimele două zile am avut 1.500 de cazuri, 1.800 de cazuri, deci numere extrem de mici care pe mine m-au pus pe gânduri, mai ales că aceste cifre, acest număr de cazuri, nu se corelează cu o scădere semnificativă a cazurilor de la terapie intensivă. Adică noi am avut în jur de 1.100-1.200 de cazuri la terapie intensivă când aveam 10.000 de cazuri pe zi, acum avem o medie de două mii şi ceva – trei mii de cazuri pe zi cel mult, deci de trei-patru ori mai puţin, şi avem o mie – o mie o sută de cazuri la terapie intensivă. E ceva care nu se leagă şi ceea ce nu se leagă în mod evident este incapacitatea de a testa sau de a stabili o strategie de testare care să ne dea o imagine apropiată de realitate”, a afirmat prof. Alexandru Rafila.

În ceea ce priveşte testarea, medicul a menţionat că „există şi teste de proastă calitate care nu trebuie să existe pe piaţă”. Însă, autorităţile ar trebui să testeze mai mult, şi nu să invoce testele pe care le fac oamenii acasă.

Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare

În prezent, Alexandru Rafila opinează că vaccinarea din statul român este dimensionată la resursele existente în momentul de față, atât resurse de vaccin, cât și resurse organizatorice.

„Prezența pe piață a mai multor vaccinuri va face posibilă atingerea unui ritm de 100.000 de vaccinări pe zi. Informarea, care până acum a fost destul de limitată, este cheia succesului. Din acest punct de vedere, un rol esențial îl va avea pregătirea medicilor de familie. Vaccinul de la AstraZeneca va putea fi administrat în cabinetele medicilor de familie și deci, dintr-odată, vom avea 11.000 de centre de vaccinare în plus în România. Aceste 11.000 de centre de vaccinare trebuie să fie dublate de o informație completă, pe care medicul de familie să le-o ofere oamenilor de pe lista sa“, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu