Deputatul PSD Alexandru Rafila a precizat, joi, că nu există testare serologică în Israel care să suplinească vaccinarea anti-COVID şi niciun fel de prevedere care să încurajeze această posibilitate.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a dorit astfel să demonteze „o ştire falsă” apărută în spaţiul public.
„Aş vrea să vă dau o informaţie pentru a demonta o ştire falsă care circulă în spaţiul public referitoare la utilizarea testelor serologice în locul vaccinării, de exemplu, în Israel. Am avut două discuţii telefonice cu coordonatorul Programului naţional de combatere a pandemiei din Israel. Nu există aşa ceva în Israel, nu există testare serologică în Israel care să suplinească vaccinarea”, a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.
Potrivit social-democratului, „au existat încercări ale unor studii care să stabilească dacă această testare serologică este utilă, dar rezultatele au fost clar negative”.
„Rezultatele au fost clar negative şi în Israel nu există niciun fel de prevedere care să încurajeze în vreun fel, pentru că nu există nici la Centrul European de Control al Bolilor, nici la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, această posibilitate. Şi lucrul acesta trebuie spus foarte clar, ca să nu mai existe speculaţii în spaţiul public”, a transmis Alexandru Rafila.
Dr. Alexandrul Rafila a propus soluții pentru ieșirea României din criza sanitară
Alexandrul Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, într-o declarație dată, a propus mai multe soluții ce ar trebui adoptate în România pentru ca aceasta să iasă din criza sanitară, precum vaccinarea dar mai prin găsirea de metode de a limita interacțiunile între oameni.
„Vaccinare, sigur, e o soluție, dar nu pentru situația din acest moment în care trebuie să luăm o măsură care să oprească transmiterea. Vaccinarea își va face efectul peste două-trei luni și nu vor mai apărea alte valuri în România.
Dar, în mod evident, în momentul de față, trebuie găsită o soluție care să reducă foarte mult interacțiunile umane. Dacă planul acesta legat de interacțiunile umane va fi tergiversat, vor încerca tot felul de chestiuni cosmetice – nu o să-i spună lockdown, o să-i spună carantină de seară sau altfel.
Nu știu ce succes va avea. Sigur, nu e neapărat momentul acum să fim populari, ci trebuie să fim responsabili. Trebuie să ieși public, nu să ameninți oamenii, ci să-i faci să accepte fiecare că cel puțin 3 săptămâni de acum încolo, prin comportamentul nostru, trebuie să reușim să reducem transmiterea.
Și asta înseamnă: să stăm acasă, dacă se poate, cât mai mult, să reacționăm cât mai mult cu alții, dacă suntem nevoiți să ieșim să încercăm să păstrăm distanțarea și să utilizăm în mod corect masca și neapărat trebuie să nu existe evenimente cu număr mare de participanți”, a afirmat Alexandru Rafila.