National

Alexandru Rafila, despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”: „Este o mare problemă cu lipsa asumării, a responsabilității”

Publicat: 12 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș Este o mare problemă cu lipsa asumării a responsabilității
Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecţioase şi Microbiologie la Facultatea de Medicină şi la Şcoala Doctorală de Sănătate Publică a Universităţii din Pittsburgh, îl critică dur pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Specialistul cere demisia social-democratului

Medicul Alexandru Rafila susține că nenorocirile care se produc în spitalele din România sunt cauzate de lipsa organizării și a responsabilității. Declarația a fost făcută la puțin timp după ce trei pacienți au murit în spitalul Victor Babeș din București.

Alexandru Rafila îi acuză pe guvernanți de lipsă de organizare și de iresponsabilitate.

„Sunt două probleme. Nu există nici un fel de organizare, planificare. Este și o mare problemă cu lipsa asumării, a responsabilității. Ministrul Sănătății trebuia să facă la Foișor să nu se întâmple, nu să stea de vorbă la telefon.

A crăpat generatorul care nu a cuplat funcționarea instalațiilor (n.r. la Victor Babeș). Discutăm despre lipsa de funcționalitate a unui sistem integrat, nu-i vorba doar despre oxigen”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Alexandru Rafila a mai spus că politicienii de la guvernare încearcă să găsească vinovați, notează Mediafax.

„Am văzut o reacție de pasat responsabilitatea, încercau să-l scoată vinovat pe Adrian Streinu-Cercel. Nu a lucrat niciodată la Babeș”, a precizat Rafila.

Trei persoane au decedat la Spitalul „Victor Babeș”

Trei persoane au decedat după ce alimentarea cu oxigen în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală s-ar fi oprit. În unitatea mobilă ATI se aflau opt persoane internate infectate cu coronavirus. Ceilalți pacienți care au supraviețuit au fost transferați la alte spitale.

Totul s-a întâmplat, în această după-amiază, în jurul orei 17.00, la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeş, acolo unde se aflau opt pacienţi bolnavi de COVID-19 şi care erau în stare gravă. În urma unei erori la sistemul de oxigen al TIR-ului ce aparţine Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, ventilatoarele care îi ajuta pe pacienţi să trăiască s-au oprit.

Surse medicale au declarat că ventilatoarele ar fi fost montate greșit. De asemenea, responabilul care s-a deplasat la fața locului pentru a verifica care este situația ventilatoarelor, a refuzat să intre în secție din cauză că îi este frică că se poate infecta cu noul coronavirus. La unitatea medicală se află procurorul care anchetează cazul și mai mulți polițiști de la omoruri. A fost deschis un dosar sub acuzația de ucidere din culpă. Mâine vor fi audiate mai multe persoane.

„Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță  a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.”, se arată în comunicatul DSU.

Reacția Gabrielei Firea în urma tragediei de la „Victor Babeș”

Senatoarea PSD, Gabriela Firea s-a arătat revoltată de evenimentele din sănătate care zi după zi ară că nepăsarea şi tăcerea ucide.

„Doamne, ce se întâmpla cu tara noastră? Incompetenta ucide! Nepăsarea ucide! Tăcerea ucide!Trei pacienți morți la Victor Babeș, după o pană de curent. TIR-ul cu paturile de ATI avea mai multe defecțiuni. În urmă cu 5 zile, instalația de oxigen ar fi fost schimbată, dar ea ar fi fost instalată greșit”, a spus Gabriela Firea pe Facebook.

Adauga un comentariu