Actualitate

Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: „Nu peste mult timp și în România se vor înregistra astfel de cazuri”

Publicat: 01 dec. 2021
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că până în prezent, în Europa au fost înregistrate 70 de cazuri de infectare cu Omicron, noua tulpină a virusului SARS CoV-2. Și în România se vor înregistra astfel de cazuri, a mai spus Rafila.

„11 state europene și 70 de cazuri… nu peste mult timp și în România se vor înregistra astfel de cazuri. Mobilitatea este prea mare astfel încât să credem că țara noastră va fi evitată”, a explicat Alexandru Rafila.

Declarațiile au fost făcute miercuri în timpul unui eveniment al Colegiului Medicilor din România.

Alexandru Rafila, îngrijorat cu privire la sărbătorile de iarnă: „Ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a vorbit despre măsurile care ar putea fi aplicate pentru Crăciun şi Revelion pentru gestionarea pandemiei.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii s-a arătat îngrijorat de felul în care decurg pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, mai exact la târgurile de Crăciun din Bucureşti şi Brașov şi Sibiu.

Ministrul trage un semnal de alarmă şi înseamnă populaţia la precauție pentru a ne putea bucura de Crăciun şi Revelion în condiţii de normalitate. Întrebat dacă s-au discutat măsuri sau relaxări în contextul pandemiei COVID-19, Alexandru Rafila a spus:

„Mi-e greu să vă spun acum ce se va întâmpla peste 3 – 4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ceea ce se întâmplă în acest moment.

Am văzut pe la târgul de Crăciun de la Brașov că era o mare frenezie, am văzut niște concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Eu cred că dacă oamenii vor să aibă niște sărbători cât mai apropiate de normalitate, ar trebui să se comporte mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Referitor la măsurile de protecţie impuse de alte state la târgurile de Crăciun, mai exact masca de protecţie şi certificatul verde de vaccinare, ministrul a precizat că este vorba de mentalitatea şi de obișnuinta de a respecta regulile

„Nu e nimic complicat, dar să știți că și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca, tot nu e nimic complicat, dar e o chestiune de mentalitate și de obișnuință de a respecta câteva reguli și de a ne respecta unul pe altul.

Masca e obligatorie, dar din ce am văzut eu acum câteva zile la un concert de la Sala Palatului, era obligatorie, dar nu o purta nimeni! Adică, și obligativitatea asta, că noi tot discutăm despre introducerea unor măsuri legislative, dar măsurile legislative sunt una și respectarea lor e cu totul și cu totul altceva și aici, lucrul ăsta se leagă se faptul că unii oameni cred tot felul de lucruri care mai de care mai fantasmagorice. Eu cred că e o chestiune legată de lipsa de educație”,a mai explicat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu