Prima pagină » National » Alexandru Rafila: „Este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan”
Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila: „Este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan”

11 sept. 2020, 20:44,
în National

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a afirmat că viitorul vaccin anti-COVID-19 va fi sigur din punctul de vedere al siguranței și al reacțiilor adverse, dar va trebui să vedem dacă va fi într-adevăr eficient.

„El va fi sigur, din punct de vedere al siguranței, din punct de vedere al reacțiilor adverse. Rămâne să vedem cât de eficace va fi vaccinul și, mai ales, cum se va comporta acest vaccin la diferite categorii de pacienți sau la diferite grupe de vârstă.

Pentru că, de obicei, un vaccin la o persoană vârstnică, de exemplu, trebui administrat cu o concentrație ceva mai mare, vârstnicul reacționează mai puțin bine decât un copil sau un tânăr. Așa că este posibil să avem mai multe vaccinuri simultan, este posibil ca unele să fie recomandate pentru persoane vârstnice, altele pentru copii.

Când sunt testate, când se fac studiile clinice, se aleg diverse grupe de vârstă și este posibil ca și modul de administrare să fie diferit, adică numărul de doze administrate să fie diferit între diferitele grupe de vârstă sau unii care au anumite patologii cronice ar putea să primească o doză suplimentară”, a spus profesorul Alexandru Rafila.

OMS speră ca studiul clinic al vaccinului să se reia în curând, dar trebuie așteptate mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiile, a mai spus Swaminathan.

Alexandru Rafila: „Pentru copii nu este dramatic. Dar numărul de cazuri la nivel național va crește”

Alexandru Rafila a afirmat că, după deschiderea unităților de învățământ numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus va crește. Acesta consideră că în școli ar trebui să existe stocuri de măști pentru a putea înlocui măștile pe care copii le vor strica.

„Dacă un copil o să vină cu o singură mască la școală și o rupe – este o chestiune care se va întâmpla – o rupe, o scoate sau o scapă pe jos, încearcă să o schimbe cu un coleg – sunt copii, noi asta nu înțelegem și trebuie să se manifeste ca atare – nu știu cea mai bună soluție. Probabil că existența unui stoc de măști care să compenseze toate aceste lucruri în școală”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a afirmat că cel mai probabil elevii vor reproduce la școală ceea ce au văzut acasă. Reticența copiilor cu privire la purtarea măștii va provenii din comportamentul părinților.

„Va crește numărul de cazuri. Pentru copii nu este dramatic. Dar numărul de cazuri la nivel național va crește”, a conchis Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`