Ministerul Sănătății a abrogat ordinul de ministru prin care a fost înființată comisia de specialitate medicină de urgență și dezastre. Gestul este important, pentru că fără acest ordin, Comisia interministerială pentru suport tehnic (CIMST), instrumentul prin care Raed Arafat controla de facto Unitățile de Primiri Urgențe rămâne fără obiect.
Sintagma „medicină de dezastre” nu se regăsește în nici un nomenclator. Ministerul Sănătății a desființat, prin urmare, comisia de medicină de urgență și dezastre. Prin același ordin se înființează comisia de medicină de urgență.
Raed Arafat, fără control asupra Unităților de Primiri Urgențe
Raed Arafat rămâne fără control asupra UPU-urilor din țară. Anterior abrogării acestui ordin, comisia interministerială înființată la inițiativa lui Arafat, formată preponderent din membri din MAI și DSU, controla prin avize cruciale, cum ar fi cele pentru buget, întreaga structură de Unități de Urgență din țară, chiar dacă acestea funcționau și funcționează încă sub coordonarea Ministerului Sănătății. De astăzi, comisia Interministerial (CIMST) controlată de Arafat rămâne fără obiect.
Alexandru Rafila a mai arătat că este nemulțumit de faptul că CIMST subordonează practic Ministerul Sănătății cel puțin în activitatea de coordonare a Unităților de Primiri Urgențe.
La începutul anului ministrul Sănătății reclama public faptul că un secretar de stat este președintele comisiei inter-ministeriale, în timp ce ministrul este doar membru. O altă nemulțumire semnalată prin adrese se referea la faptul că CIMST pur și simplu nu era convocată de mai bine de jumătate de an.
Pentru a redeveni operațională, comisia de suport tehnic ar avea nevoie tot de semnătura ministrului Rafila, pentru modificarea HG-ului care reglementează activitatea de funcționare a acesteia.
Alexandru Rafila: „Dialogul între instituții lipsește, văd monologuri pe Facebook”
Lgat de scandalul cu secretarul de stat Raed Arafat privind control asupra Unităților de Primiri Urgențe, Alexandru Rafila spune că este normal ca cele două instituții să coopereze.
„Noi am schimbat un ordin de ministru, acea comisie care stabilea legătura cu MAI, acea comisie nu mai există. Nu are bază legală. Avem o comisie de medicină de urgență la minister.
Nu am o problemă să cooperez cu DSU, Am discutat ministrul Predoiu și îi mulțumesc public.
Excluderea universităților de medicină și farmacie mi se pare intolerabilă. Dialogul între instituții lipsește, văd monologuri pe Facebook, domnul Arafat face monologuri pe Facebook.
DSU încă mai au controlul asupra UPU pentru că, potrivit unui act normativ din 2014, este în permanentă stare de urgență. Schimbarea acestei ordonanțe trebuie asumată de Guvern.
Estre normal ca MS să lucreze cu specialiști din domeniul medicinei de urgență.
Nu vreau ca responsabilitatea MS să nu fie respectată. Nu vreau să mergem într-o zonă în care să se spună că nu colaboreze. Nu este normal că privăm MS de responsabilitățile pe care le are în mod normal. Se sfidează MS care este finanțatorul UPU”, a spus Alexandru Rafila.