Alexandru Rafila dă noi informaţii în scandalul achiziției de vaccinuri împotriva COVID-19. Ministrul Sănătăţii afirmă faptul că în luna mai din 2021, România a primit o solicitare referitoară la posibilitatea de achiziţionare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Pentru că oficialii nu au dat niciun răspuns, Uniunea Europeană a considerat că este un acord tacit și au contractat 39 de milioane de doze.
Scandalul contractelor vaccinurilor este de actualitate după ce Marcel Ciolacu a menţionat faptul că procurorii ar trebui să se autosesizeze pentru a ancheta modul prin care România a plătit sute de milioane de euro pe vaccinuri care nu sunt folosite și care vor expira în curând.
Alexandru Rafila, intervenție în scandalul achiziției de vaccinuri împotriva COVID-19
Într-o intervenţie la un post de televiziune național, Alexandru Rafila a menţionat ce s-a întâmplat în România în achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19. Ministrul Sănătății a afirmat faptul că statul român a avut posibilitatea de a renunța la tranșele de vaccin dar nu a făcut-o.
(…) Practic, acordul cadru acesta care a fost semnat de Comisia Europeană pentru statele membre prevedea livrarea vaccinurilor, tuturor tipurilor de vaccin, în tranşe pentru statele membre şi cantităţile care au fost contractate făceau posibilă vaccinarea întregii populaţii europene cu fiecare dintre aceste vaccinuri. (…) a spus Alexandru Rafila
România nu era obligată să accepte tranșe de vaccinuri
În altă ordine de idei, Alexandru Rafila a punctat faptul că România nu a fost obligată să accepte tranșele de vaccinuri. Fiecare stat membru al Uniunii Europene a avut capacitatea de a transmite dacă mai are, sau nu, nevoie de tranșele de vaccinuri. O altă problemă este cea în care România nu a refuzat tranșele de vaccin care vin în 2022 și care vor veni în 2023
(…) Iar în luna mai a existat o solicitare expresă care se referea la livrările din anul 2022 şi 2023, a existat un interval de câteva zile în care puteam să spunem «da, dorim sau nu dorim», sau puteam cel puţin să încercăm să spunem ceva, în lipsa unui răspuns s-a considerat o aprobate tacită şi, ca urmare a acestei aprobări tacite – nu am avut niciun fel de intervenţie practic noi – s-a semnat acel document care stipula că pentru 2022 şi 2023 se va achiziţiona o cantitate de 39 de milioane de doze”, a adăugat ministrul.
Marcel Ciolacu consideră că procurorii trebuie să intervină
În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu a transmis faptul că procurorii trebuie să intervină şi să demareze o anchetă referitoare la achiziţionarea de doze de vaccinuri împotriva COVID-19. România plătește sume astronomice de bani pentru vaccinuri care expiră. Liderul PSD a subliniat faptul că țara a aruncat peste 2 milioane de doze care au expirat:
În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Barna, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe zona sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate.
Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a precizat Ciolacu.
În schimb, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu a transmis că vrea să demareze negocierile contractelor de achiziție de doze de vaccin împotriva COVID-19 cu Comisia Europeană, și anularea acestora. Așadar, așa cum a arătat Alexandru Rafila, achiziția de vaccinuri COVID-19 s-a făcut în condiții suspecte și ar trebui să trezească interesul procurorilor.