Actualitate

Alexandru Rafila: „Măsura de carantinare a unor localități mici a funcționat”

Publicat: 27 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila Măsura de carantinare a unor localități mici a funcționat
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a afirmat astăzi că nu poate aproxima o dată când numărul de cazuri de infectare cu coronavirus va scădea. Acesta a afirmat că modul de abordare al autorităților cu privire la pandemia de SARS-CoV-2 ar trebui să se schimbe. De asemenea Alexandru Rafila susține că România are un avantaj uriaș. Focarele sunt doar în câteva zone din țară.

„De ce au scăzut numărul de cazuri în Suedia? Oamenii au știut cum să se comporte. Cred că ține de faptul că au ascultat de autorități. Resimt această responsabilitate, după ce au văzut că le-au murit cei în vârstă. Cheia succesului a fost la italieni că s-au speriat și s-au conformat. Noi putem să ne revenim cu un foarte mic efort, cu înțelegerea motivului pentru care respectăm aceste măsuri: legate de funcționarea instituțiilor sociale, a economiei și așa mai departe.

Lumea o să se convingă că este așa. Chiar ziceam că nu mai trebuie să repetăm acele măsuri, ele devin obositoare. Trebuie să lămurim oamenii să ne fie parteneri. Nu e bine să fie două tabere: autorități și oameni. Probabil că se structurează într-un fel, deoarece și factorul politic a stimulat, cred eu, această polarizare.

Eu și colegii mei, de pildă, nu suntem în două tabere. Vrem să sprijinim o politică publică și mulți oameni ca noi. Eu cred că ar trebui să-i asculte pe profesioniști și să depolitizăm… Eu n-am experiență sau cunoștințe, dar consens se poate găsi în zona politică și administrativă. E bine ca zgomotul să fie mult redus pentru ca oamenii să nu găsească motivații pentru aceste discuții: că există infecția, nu afectează etc.

Nu știu când scade numărul celor îmbolnăviți. Dacă nu se schimbă abordarea și mesajele transmise… Trendul crescător este de opt săptămâni. Avantajul nostru e că sunt doar în câteva județe. Și carantina în sine trebuie realizată astfel încât să înțeleagă oamenii la siguranța comunității lor. Această măsură de carantinare a unor localități mici a funcționat. Exemplul este Țăndărei. Ar putea în acest fel să descurajeze astfel de comportamente. Cu o condiție: să explici! Să le explici oamenilor.

Mai trebuie să și reparăm și dezbaterile din spațiul public care au produs foarte multe confuzii. Nu știu dacă trebuie și comunicatori, dar cel puțin comunicatori care să știe cum să comunice. Poate o echipă cu sociologi… Nu o să dea rezultate pe loc. Dacă nu, o să fim ca în Miorița. Ce nu-mi place e că ciobanul trimitea numai scrisori, nu făcea nimic. Noi trebuie să ne apărăm din timp. Nu trebuie să ajungem acolo.

Să nu uităm că județele turistice ar putea să fie o sursă pentru alte județe. Sunt județe foarte industrializare (Prahova sau Galați) unde văd eu pericolul mai mare. Cu atât mai mult e nevoie de o intervenție. Medicina preventivă trebuie aplicată aici

Să renunțăm la termenul de distanțare socială. Să-i spunem distanțare fizică. Cred că în felul acesta nu-i lași impresia omului că se izolează total de societate”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu