Actualitate

Alexandru Rafila: „Utilizarea măştii textile este recomandată pentru copiii sănătoşi”

Publicat: 03 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila Utilizarea măştii textile este recomandată pentru copiii sănătoşi
Medicul Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit despre pericolul la care sunt supuși elevii la școală și a recomandat ca aceștia să poarte mască realizată din material textil. De asemenea, acesta recomandă ca personalul medical să poarte mască medicală ținând cont de faptul că intră în contact cu toți elevii.

”Cred că utilizarea măştii textile este recomandată pentru copiii sănătoşi, masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecţiuni cronice, care le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecţii care să se complice. Masca textilă este mai uşor de purtat, este mai simpatică dacă o facem adaptată şcolii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluţie, iar profesorii este bine să poarte o mască medicală pentru că ei sunt într-un fel mai expuşi, deoarece interacţionează cu toţii copiii dintr-o clasă”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „În toate ţările unde activităţile şcolare au reînceput a existat o creştere a numărului de cazuri”

Alexandru Rafila a menționat că ar trebui să ne așteptăm la o creștere a cazurilor de infecție cu noul coronavirus însă consideră că este esențial să ne păstrăm controlul, pentru că riscăm să avem parte de ”o toamnă furtunoasă”.

”În general, în toate ţările unde activităţile şcolare au reînceput a existat o creştere a numărului de cazuri. (…) Important este să fie o creştere suportabilă (…) Noi acum ne pregătim pentru începerea şcolilor, să sperăm că vor începe şcolile aşa cum ne dorim. Marea majoritate a părinţilor şi cu siguranţă o majoritate covârşitoare a copiilor cred că îşi doresc să se reîntoarcă la şcoală, să îşi regăsească colegii, să îşi regăsească profesorii şi învăţătorii. Anumite activităţi s-au reluat în această perioadă.

Nu ştiu dacă acestea sunt elemente care să conducă la o scădere a numărului de cazuri, putem în cea mai bună situaţie să ne aşteptăm la o creştere uşoară a numărului de cazuri, cu o condiţie: fie operatorii economici, pe de o parte, sistemul de învăţământ, pe de altă parte, dar şi noi ca indivizi să încercăm să ţinem lucrurile sub control, pentru că altfel într-adevăr putem să asistăm şi la o toamnă furtunoasă. Sper să nu fie aşa, dar săptămânile următoare vor fi decisive şi probabil până la sfârşitul lunii septembrie vom avea o imagine mult mai clară asupra evoluţiei epidemie”, a conchis Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au dus România pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au dus România pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). România are o rată de deces de 3,1 la 100.000 de locuitori.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au dus România pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19

Reprezentantul României la OMS consider că poziția României în acest nefericit top este rezultatul incapacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus.

„E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment. Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a menționat Alexandru Rafila.

Creștere accelerată a numărului de cazuri

Medicul Alexandru Rafila susține că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a precizat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu