International

Algeria a rupt relațiile diplomatice cu Maroc

Publicat: 24 aug. 2021
Algeria-Maroc
Algeria-Maroc

Ministrul algerian al afacerilor externe Ramtane Lamamra a anunţat marţi ruperea relaţiilor diplomatice cu Maroc, din cauza unor ”acţiuni ostile” ale ţării vecine faţă de Algeria, transmit AFP şi Reuters.

”Algeria a decis să oprească relaţiile diplomatice cu Regatul Maroc începând din această zi”, a declarat marţi şeful diplomaţiei algeriene, într-o conferinţă de presă.

Algeria susţine Frontul Polisario, mişcare ce luptă pentru independenţa Saharei Occidentale, teritoriu care este revendicat şi de Maroc, informează Agerpres.ro.

La jumătatea lunii mai, încurajaţi de pasivitatea forţelor de ordine marocane, peste 8.000 de migranţi, majoritatea africani, au luat cu asalt enclava spaniolă Ceuta, un număr redus pătrunzând şi în Melilla, cealaltă enclavă spaniolă din nordul Marocului, în ceea ce Spania şi Uniunea Europeană au perceput a fi de fapt o măsură de intimidare la care a recurs guvernul marocan după ce liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, fusese primit în Spania pentru a se trata de COVID-19.

În urmă cu două săptămâni incendiile din Algeria au ucis 65 de persoane

Cel puţin 65 de persoane, între care 28 de militari, şi-au pierdut viaţa în incendiile forestiere care au devastat de luni seara nordul Algeriei, în special regiunea Kabylie, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de televiziunea naţională algeriană, relatează AFP. Patru „piromani” au fost arestați, potrivit presei naționale.

„Bilanţul incendiilor forestiere a crescut la 65 de morţi (28 de militari şi 37 de civili), mai ales în prefectura Tizi Ouzou”, a raportat televiziunea, adăugând că 12 militari au fost „spitalizaţi în stare critică”, conform Agerpres.

Pompierii, ajutaţi de militari şi voluntari, se luptau miercuri pentru a încerca să stingă cele 69 de focare încă active în 17 prefecturi din nordul Algeriei. Cele mai importante focare au fost semnalate în prefectura Tizi Ouzou, unde au fost înregistrate şi cele mai multe victime.

Aceste incendii, despre care autorităţile au afirmat că sunt de „origine criminală”, afectează mai multe zone din regiunea Kabylie. Imagini impresionante, însoţite de apeluri de ajutor, circulau pe reţelele de socializare, arătând corpuri carbonizate, vite agonizând asfixiate şi sate devastate de flăcări.

Radioul public algerian a anunţat marţi arestarea a trei „piromani” în Medea. Un al patrulea a fost arestat la Annaba, potrivit agenţiei oficiale APS.

În timp ce Algeria se confruntă cu un val de căldură extremă, vânturile propagă flăcările şi complică sarcina salvatorilor, a declarat Youcef Ould Mohamed, un oficial local citat de APS.

În fiecare an, nordul Algeriei este afectat de incendii forestiere. În 2020, aproape 44.000 de hectare de pădure au fost distruse, în timp ce autorităţile au anunţat că au arestat autorii mai multor incendii de „origine criminală”.

Acest fenomen se amplifică pe măsură ce incendiile se înmulţesc la nivel global. Ele sunt sunt asociate cu diverse fenomene despre care oamenii de ştiinţă afirmă că sunt legate de încălzirea globală.

Adauga un comentariu