Lifestyle

Alimentație adecvată pentru cei care lucrează noaptea

Publicat: 10 sept. 2020
Lucrul de noaptea ne afecteaza sanatatea

Noaptea, bioritmurile noastre sunt reglate pentru somn și odihnă – rata metabolică încetinește, producția de insulină scade. Sunt oameni care trebuie să lucreze noaptea. Și, în mod natural, își schimbă rutina zilnică și dieta. Un astfel de program de lucru nu are cel mai bun efect asupra sănătății, poate agrava sănătatea și reduce eficiența. Prin urmare, este deosebit de important pentru ei să mănânce corect, să monitorizeze compoziția dietei lor. Aranjați gustări nocturne nu mai des decât odata la 3-4 ore.

Lucrul în schimbul de noapte perturbă ritmurile circadiene biologice, care afectează multe procese fiziologice – activitatea metabolică, producția de hormoni și chiar tensiunea arterială. Persoanele cu un astfel de program de lucru prezintă un risc crescut de a se îngrasa și obezitatea, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a altor boli cronice.

Noaptea, bioritmurile noastre sunt reglate pentru somn și odihnă – rata metabolică încetinește, producția de insulină scade. Când nu există somn, comportamentul alimentar al unei persoane începe să fie controlat de hormonul grelină, cunoscut sub numele de „hormonul foamei”. Există, de asemenea, un dezechilibru al hormonilor. Mâncarea pe timp de noapte poate duce la tulburări metabolice și, ca urmare, persoanelor cu muncă pe timp de noapte le este mai greu să se mențină în formă.

Pentru a fi reîmprospătați noaptea și pentru a nu adormi, beau adesea băuturi tonice – cafea, ceai tare, cola. Ei ,preferă ceva dulce si pot mânca mai des decât atunci când lucrează în timpul zilei.
La urma urmei, este crucial nu numai ceea ce mâncăm, ci și atunci când mâncăm, lucrând noaptea. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că conținutul caloric al meselor de noapte nu trebuie să depășească 20% din conținutul caloric total al dietei.

Încercați următoarele sfaturi simple:

– Fă din cină masa principală. Ar trebui să conțină suficiente proteine și carbohidrați. Pentru cină în regim de noapte, carnea slabă sau păsările de curte, ouăle, cerealele integrale, leguminoasele, legumele, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt cele mai bune.

– Aranjați gustări nocturne nu mai des decât o data la 3-4 ore și chiar mai bine – o singură dată. Ar trebui să fie ușoare.

– Limitați cafeaua și alte băuturi care conțin cofeină. Este de dorit să le beți cu cel mult 6 ore înainte de culcare. De asemenea, evitați orice băuturi zaharoase.

– Bea apă în timp ce lucrezi noaptea. Acest lucru este important deoarece deshidratarea (deshidratarea) corpului duce la oboseală crescută.

– După tura de noapte, asigurați-vă că mâncați ceva care nu este greu de digerat. Nu vă culcați pe stomacul gol. Luați, de exemplu, o porție de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu fructe sau terci cu legume. În acest caz, după un pui de somn nu va exista niciun sentiment de foame, acesta va ajuta la evitarea supraalimentării.

– După trezire, este mai bine să completați masa. Mâncăruri din carne, carne de pasăre sau pește, ouă, terci, paste din făină tare, legume și pentru desert – o cantitate mică de fructe sau fructe de pădure sunt potrivite în acest scop.

Adauga un comentariu