National

Alimentul care se vinde la preț dublu față de anul 2021. Cât costă acum și de ce este atât de scump

Publicat: 22 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alimentul care se vinde la preț dublu față de anul 2021. Cât costă acum și de ce este atât de scump
Alimentul care se vinde la preț dublu față de anul 2021. Cât costă acum și de ce este atât de scump

Un aliment consumat de foarte mulți români se vinde la preț dublu față de anul 2021. Prețurile produselor au crescut considerabil, iar cetățenii din România sunt îngrijorați de cum se vor descurca în viitor. Iată cât costă acest aliment acum, dar și de ce este atât de scump!

Un aliment a ajuns să fie vândut în piețele din România la preț dublu față de anul 2021. Iată ce preț are în prezent, dar și care este motivul pentru care s-a scumpit!

Ce aliment se vinde la preț dublu față de 2021

Prețurile cartofilor au ajuns la cote neașteptate, atingând un nivel dublu față de anii precedenți, alimentând temeri privind costurile tot mai mari ale alimentelor de bază pentru români. Seceta devastatoare care a lovit Europa anul trecut a lăsat urme adânci în agricultură, iar efectele sale se resimt acum și în buzunarele consumatorilor.

Cu o producție europeană de cartofi redusă cu 15% față de anul precedent, importurile masive au devenit inevitabile. România, în lipsa unui sistem de irigații adecvat, a fost afectată puternic. Astfel, importurile din Franța, Polonia și Germania au devenit un punct de sprijin important pentru a satisface cererea internă.

În ultimii 8 ani, producția internă de cartofi a României a scăzut cu aproximativ 2 milioane de tone, iar suprafețele cultivate au înregistrat un declin dramatic, ajungând sub 30.000 de hectare. Această realitate a forțat consumatorii să caute alternative în importuri, alimentând astfel inflația prețurilor.

Puținii producători rămași în țară se confruntă cu provocări uriașe, de la fenomene meteorologice extreme la lipsa sprijinului adecvat din partea statului. Consumul anual de aproximativ 90 de kilograme de cartofi pe cap de locuitor arată cât de esențial este acest aliment în dieta românilor, punând în evidență impactul pe care fluctuațiile prețurilor îl pot avea asupra bugetelor familiilor.

Cât costă un kilogram de cartofi în piețele din România

Prețurile cartofilor au ajuns la o creștere constantă în ultimele luni, cu un avans de 12% în doar 6 luni. Kilogramul de cartofi, care înainte se găsea la tarabe cu aproximativ 3,50 lei, acum poate ajunge și la 5 lei.

Comparativ cu anul 2021, când prețul se situa undeva la 1,70 lei pe kilogram, această creștere este alarmantă pentru bugetele familiale ale românilor.

Adauga un comentariu