Prima pagină » Actualitate » Alina Pippidi Mungiu, atac dur la proiectul SRI: O propunere demnă de Zimbabwe
Alina Pippidi Mungiu, atac dur la proiectul SRI: O propunere demnă de Zimbabwe

Alina Pippidi Mungiu, atac dur la proiectul SRI: O propunere demnă de Zimbabwe

02 iun. 2022, 13:14, 2 ,
în Actualitate

Politologul Alina Pippidi Mungiu atacă dur proiectul SRI pe care îl consideră demn de Zimbabwe. Politologul consideră că activitățile economice ale SRI devin deasupra oricărei legi din România, şeful statului fiind singurul care s-ar putea pronunța pe această chestiune.

Avocatul Gheorghe Piperea realizează şi el o intervenție prin care semnalează întoarcerea la comunism dacă proiectul de lege trece de votul Parlamentului României.

Alina Pippidi Mungiu, intervenție dură la proiectul SRI

Alina Pippidi Mungiu consideră că implementarea proiectului SRI este demn de țări precum Zimbabwe și că, scoaterea Curții de Conturi de la verificarea societăților comerciale ce țin de SRI, îi face pe agenți mai presus decât orice lege din România. Politologul consideră că scenariul pare desprins dintr-o țară africană în care democrația nu este funcțională:

SRI și SIE scapă și controlului parlamentar, și controlului fiscal. Curtea de Conturi nu poate controla serviciile secrete serios, nici măcar vastele lor imperii comerciale. Nu doar că nu revin sub control civil ca în Spania, ci devin oficial deasupra oricărei legi, dar la mâna șefului statului. O propunere legislativă demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte. explică Pippidi.

Nici Gheorghe Piperea nu a menajat proiectul de lege al SRI. Avocatul consideră că prevederile care se află pe masa Guvernului vor trimite țara în epoca comunistă, când securiștii făceau legea în țară.

De ce noua lege SRI întoarce țara în comunism și de ce sunt atât de multe nemulțumiri

Noua lege a SRI aduce mai multe noutăți în spaţiul public. Legea se află pe masa Coaliției de guvernare care o să decidă dacă o trimite la votul din Parlament. În aceste condiţii, după ce mai multe prevederi au fost publicate, mai multe persoane și-au arătat nemulțumirea asupra faptului că SRI va avea puteri sporite.

Așadar, este bine de precizat faptul că noul proiect prevede obligativitatea civililor de a furniza informații ofițerilor SRI, dacă aceștia o cer. Pe lângă civili, chiar şi administratorii de firme sunt obligați să furnizeze și să colaboreze cu SRI-ul. Practic pare că toţi românii vor fi subordonați serviciilor. O altă prevedere care nu este pe placul mai multor persoane face referire la procedura prin care un ofițer SRI suspect de ilegalități poate fi anchetat. Așadar, niciun procuror nu are dreptul de a intra într-o clădire SRI, niciun procuror nu are dreptul de a anchetă un ofițer SRI dacă nu există un acord în acest sens. Cel care poate oferi o derogare este președintele CSAT care este și președintele României.

Șeful SRI poate fi demis doar de către Președintele României, lucru care vine în contrast cu actuala prevedere care explică faptul că directorul Serviciului de Informații Român poate fi demis de un vot majoritar al Parlamentului, la propunerea președintelui României, sau în momentul în care două treimi dintre senatori şi deputați vor acest lucru. Ultima prevedere, și cea mai suspectă este cea în care SRI are dreptul să aibă societăți comerciale. La această problemă, administratorii economici au rămas şocaţi pentru că ar apărea o concurență neloială.

Așadar, Alina Pippidi Mungiu reacționează la regulamentul SRI, dar în spaţiul public mai sunt câțiva jurnalişti care au reacționat dur. Totuși, pare că marea presă omită să abordeze acest subiect sensibil și care pare să fie neconstituțional. Oare de ce?

Comentarii
  • În ultimii ani statul român e capturat de grupări dubioase, din zone militarizate, pentru care obiectivul fundamental e să pună mâna pe miliardele care stau să vină de la Bruxelles.

  • pai nu pentru asta au votat #rezist, tfl-istii, diaspora si „intelectualii” basisti ? au exact ce merita !!!!!! Toti … sclavi, legal nu altcum, pentru securitate iohaniSSta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`