Actualitate

Alte două cazuri de variola maimuței în România. Bilanțul total a ajuns la 11

Publicat: 29 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alte două cazuri de variola maimuței în România. Bilanțul total a ajuns la 11
Până în acest moment, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 14 persoane

Două noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, au anunțat miercuri autoritățile.

Cei doi pacienți sunt bărbați cu vârste de 25 de ani și 42 de ani. Amândoi sunt din București.

Pacienții au o stare de sănătate bună și se află în izolare la domiciliu.

Unul dintre bărbați este contact direct cu un alt pacient diagnosticat cu variola maimuței. Toate cazurile de variola maimuței din România sunt la bărbați, toți homosexuali.

Marea Britanie a precizat că bărbații homosexuali și bisexuali sunt cei care se infectează și transmit boala între ei și vrea să îi vaccineze.

Alte trei cazuri depistate ieri, în România

Ministerul Sănătăţii a anunțat marți că încă trei noi cazuri de variola maimuţei au fost diagnosticate în România. Este vorba despre trei bărbaţi din Bucureşti. Starea de sănătate a pacienților este bună.

Este vorba despre trei bărbaţi cu vârste de 24 de ani, 33 de ani şi 38 de ani din Bucureşti.

„Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare (unul în spital şi ceilalţi doi la domiciliu). Anchetele epidemiologice se desfăşoară pentru stabilirea contacţilor direcţi”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 11 pacienţi.

Care sunt simptomele?

Variola maimuței se manifestă prin simptome ușoare, iar majoritatea pacienților infectați se recuperează în câteva săptămâni, fără să fie necesar un tratament.

Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuțelor este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

În Regiunea Europeană a fost raportat varianta vest-africană a virusului, care până acum a fost fatală pentru aproximativ una din 100 de persoane infectate.

Boala se poate fi mai severă în cazul copiilor de vârste mici, a femeilor însărcinate sau a persoanelor cu boli cronice, al căror organism nu produce o reacție imunitară adecvată.

Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus, având simptome specifice, ar trebui să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.

Cum se transmite variola maimuței?

Variola maimutei se transmite prin contact direct prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate ale acesteia.

Virusul poate pătrunde în organism prin pielea lezată, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin contact direct cu fluide corporale. De asemenea, variola maimuței se poate transmite între oameni și prin picături din tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit și de la o distanță redusă. Studiile au mai demonstrat că este posibilă și transmiterea prin placenta de la mamă la făt.

Până acum, variola maimuței nu a fost declarată ca fiind o infecție cu transmitere sexuală, deși expunerea directă și prelungită, specifică contactului intim și expunerea la fluide corporale infectate favorizează răspândirea bolii de la o persoană la alta.

În acest moment, cele mai expuse categorii în fața virusului sunt profesioniștii din domeniul sănătății, care tratează persoane deja infectate, dar și membrii familiei sau partenerii sexuali ai persoanei infectate.

Adauga un comentariu