International

Ambasadorul chinez: „Beijingul nu va rămâne pasiv”

Publicat: 18 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ambasadorul chinez Beijingul nu va rămâne pasiv

Ambasadorul chinez, Liu Xaoming, a avertizat luni că Beijingul „nu va rămâne pasiv” dacă situaţia devine „incontrolabilă” în Hong Kong.

„Cred că guvernul din Hong Kong face toate eforturile pentru a ţine situaţia sub control, dar dacă aceasta devine incontrolabilă, guvernul central cu siguranţă nu va rămâne pasiv”, a declarat diplomatul, estimând că Beijingul are „suficientă determinare şi putere pentru a pune capăt revoltei”.

Mobilizarea în curs în fosta colonie britanică a trecut săptămâna trecută într-o fază mult mai radicală şi violentă, iar îngrijorarea este tot mai mare din cauza posibilităţii unei intervenţii chineze pentru a rezolva această criză politică inedită.

Luni, sute de manifestanţi s-au autoblocat într-un campus. Aceștia au fost încercuiţi de poliţie.

Sâmbătă, militarii chinezi din garnizoana locală a Armatei populare de eliberare au ieşit în stradă pentru a înlătura baricadele, o apariţie rarisimă şi cu valoare de simbol.

„Ei sunt acolo pentru a arăta suveranitatea chineză şi în scop de apărare”, a declarat ambasadorul chinez în cadrul unei conferinţe de presă de la Londra. Diplomatul a avertizat, de asemenea, împotriva oricărei „ingerinţe” străine în Hong Kong, referindu-se la Regatul Unit, fostă putere colonială, şi SUA.

„Am vrea să le transmitem acestor forţe externe că guvernul chinez rămâne hotărât (…) să se opună oricărei ingerinţe externe în afacerile Hong Kong-ului”, a adăugat el.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care Regatul Unit, prin vocea unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, s-a declarat luni „extrem de preocupat de escaladarea violenţelor atât din partea manifestanţilor, cât şi a autorităţilor în zona campusurilor universitare din Hong Kong”.

„Este vital ca răniţii să poată beneficia de tratament medical adecvat şi trebuie realizat un pasaj de trecere securizat pentru cei care vor să părăsească zona”, a precizat într-un comunicat acest purtător de cuvânt, în condiţiile în care sute de manifestanţi blocaţi într-un campus erau luni încercuiţi din toate părţile de poliţie.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei britanice a pledat pentru „încetarea violenţelor şi angajarea părţilor într-un dialog constructiv”.

Din punctul de vedere al ambasadorului chinez la Londra, manifestanţii vizează destabilizarea Hong Kong-ului „pentru a pune mâna pe putere”.

Hong Kong-ul „alunecă în abis”, a spus el, adăugând că dacă violenţele continuă „viitorul va fi teribil”.

Conferinţa de presă a ambasadorului chinez a avut loc la câteva zile după ce ministrul justiţiei din Hong Kong, Teresa Cheng, a fost atacat de manifestanţi care susţineau mişcarea pro-democraţie din Hong Kong, joi seară, la Londra, provocând furia Beijingului.

Adauga un comentariu