National

ANAF face anunț pentru comercianți. Toate casele de marcat vor fi conectate la sistemul informatic național din decembrie

Publicat: 29 nov. 2021
Clădire cu trei plăcuțe ANAF și steagul României
ANAF a refuzat prelungirea datei de conectare a caselor de marcat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF) a anunțat faptul că 30 noiembrie este ultima dată la care comerciații mai pot să-și conecteze casele de marcat la sistemul național de supraveghere și monitorizare ANAF.

Conform autorităților, această dată nu va fi prelungită, iar toți comerciații vor risca amenzi uriașe dacă nu vor fi găsiți în sistem din luna decembrie.

Comercianții trebui să-și conecteze casa de marcat la sistemul național ANAF până la termenul stabilit

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF)  a dat un ultimul avertisment comerciaților care încă nu și-au conectat aparatenele fiscale electronice de marcat la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare al ANAF. Aceștia mai au timp până pe 30 noiembrie să rezolve această situație, fără ca termenul să poate fi prelugit.

Directorul executiv al Danubius Exim, Velin Ganev, importator și distribuitor al Datecs (brand de case de marcat), a declarat faptul că, începând cu luna viitoare, ar trebui să se vadă o creștere consistentă al veniturilor din TVA ca urmare a faptului că aceste case de marcat vor fi conecate.

„Eu, personal, cred că deja se poate ve­dea o creş­tere a încasărilor la TVA dato­rită co­nectării case­lor de mar­cat. Numărul celor co­nectaţi este sem­ni­ficativ la ora ac­tuală, deci din luna ur­mă­toare ar trebui să se vadă o îmbu­nă­tă­ţire din punc­tul ăsta de ve­dere. Dintr-un total de 650.000 de case de mar­cat din România, din câte am înţeles de la ANAF, mai mult de 400.000 sunt deja co­nec­tate, ceea ce înseamnă conec­tări de peste 60%.

Şi la noi sunt conectate tot cam atât, peste 60%. În momentul de faţă, peste tot în te­ritoriu există chiar cozi pentru că s-a aştep­tat în ultimă clipă co­nectarea. Nu ne ajută nici faptul că săptă­mâ­na viitoare s-a făcut acea punte cu 1 de­cembrie, aşa că majori­ta­tea nu se vor lega până pe 30 pentru că există şi concediile respective“, a declarat Velin Ganev.

Ce amenzi pot primi comercianții care nu se conformează

De asemenea, tot ANAF  a mai spus faptul că toți cei care depășesc termenul de 30 noiembrie vor primi amenzi până la 10.000 de lei.

 „Toate casele de marcat care au fost vândute în 2018 au trecut peste acest proces de reinstalarea a softului care a fost instalat pentru omologare, deci nu trebuie să îşi schimbe casele de marcat“, a mai declarat acesta, referitor la faptul că, comercianții nu au fost nevoiți să-și schimbe casele de marcat ci doar să reinstaleze softul.

Mai mult de atât, tot ANAF a mai adăugat faptul că se are în vedere și perioada de emitere a bonului fiscal, astfel, privind declarațiile depuse la ANAF, acestea vor mai fi depuse doar dacă nu folosec aceste case de marcat pe parcursul unuei luni.

ANAF anunță noi reglementări din 2022

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF), a anunțat că începând cu 1 ianuarie 2022, va intra în vigoare noile prevederi, mai exact toate prevederile Ordinului Președintelui ANAF nr.1721/2021. Aceasta are în vedere felul în care vor fi organizate activitățile de administrare a marilor contribuabili.

De asemenea, din data de 22 noiembrie 2021, ANAF a pus la dispoziție un nou serviciu electronic (CHAT), prin care contribuabilii pot primi asistență precum Call Center ANAF.

Adauga un comentariu