H.D. Hartmann a discutat în cadrul ediției BZI LIVE despre reactoarele de la Cernavodă, în contextul în care Klaus Iohannis a primit două scrisori de intenţie cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. În acest sens, H.D. Hartmann a menţionat că proiectul de la Cernavodă a fost implementat încă pe timpul lui Ceauşescu, cu 5 unităţi. Însă, se pare că guvernul a sabotat în mod conştient dezvoltarea și industria nucleară.
„După Ceauşescu, România s-a dus în jos, nu în sus. Saltul civilizațional nu s-a făcut”.
H. D. Hartmann la BZI LIVE
La BZI LIVE, vineri, 11 noiembrie, s-a discutat alături de invitatul H.D. Hartmann despre Centrala Nucleară de la Cernavodă și despre împrumutul de 3 miliarde de dolari pentru unitățile 3 și 4 ale centralei. Există o problemă cu independenţa energetică a României, dar și cu suveranitatea țării.
H.D. Hartmann a transmis că politicienii români „ne-au mințit”. În ceea ce privește suveranitatea țării, acesta susține că este partajată și că a fost furată din momentul în care am intrat în Uniunea Europeană.
„Cu 3 miliarde nu faci independență energetică. Independenţa energetică nu înseamnă să ardă la mine în casă becul, ci fabricile să se poată dezvolta, să producă energie. Asta înseamnă independență energetică, când sistemul meu va produce cât am nevoie, plus necesarul de consum pentru dezvoltare. Iohannis nu ştie ce vorbeşte. El e la Formului Păcii acum. Din august nu l-am mai văzut, iar acum e la Forumul Păcii. Și mie îmi vorbeşte despre independența energetică. Popescu și energie? Le aveam. Nicolae Ceaușescu le-a făcut. Saltul civilizațional s-a făcut sub Ceauşescu, nu sub democraţie.
Şi acum am aflat că suveranitatea noastră a fost dată de trădătorii de ţară. Voi, românii, ştiţi că avem suveranitatea partajată? Ştiţi că vi s-a furat suveranitatea? Nu v-a întrebat nimeni dacă doriţi suveranitatea partajată. Ne-au minţit politicienii români. Cu intrarea în Uniunea Europeană s-a partajat suveranitatea”, a spus H.D. Hartmann.
H.D. Hartmann: „Am dat mai multă suveranitate decât avea România”
Potrivit jurnalistului, dezvoltarea economică a României nu este o opțiune, ci o necesitate. Dezvoltarea economică a unei naţiuni depinde de suveranitatea economică. Deciziile economice „trebuie să se facă acasă”. Refacerea suveranităţii statale, spune H.D. Hartmann, este o necesitate stringentă. În România, problema este curentul electric. Nu ai cum să te dezvolţi până când se dau ordine de la Bruxelles.
„Eu am impresia că am dat mai multă suveranitate decât avea România. De aici îşi permit cei de la Bruxelles. Fiecare preşedinte a predat suveranitatea României. Păi asta-i trădare de ţară. Cum adică să predai suveranitatea? Uniunea Europeană e stat să partajezi cu cineva? Noi n-am intrat în Uniunea Europeană să partajăm suveranitatea. Franța partajează suveranitatea cu mine? Eu n-am văzut ca Franţa să partajeze cu România suveranitatea. Nu ne-a întrebat nimeni dacă noi vrem ca dictatul român să treacă în mâna unor hoţi de la Bruxelles. Ne trezim că ni se dau ordine”, a conchis H.D. Hartmann.