Prima pagină » Actualitate » Anca Dragu (USR) ar putea fi revocată de la șefia Senatului României de către parlamentarii PNL-PSD-UDMR
Anca Dragu (USR) ar putea fi revocată de la șefia Senatului României de către parlamentarii PNL-PSD-UDMR

Anca Dragu (USR) ar putea fi revocată de la șefia Senatului României de către parlamentarii PNL-PSD-UDMR

23 nov. 2021, 11:38,
în Actualitate

Anca Dragu ar putea să fie azi revocată de la șefia Senatului României. USR-ista care a fost pusă pe funcție cu ajutorul voturilor venite din partea PNL și UDMR ar putea fi azi revocată cu ajutorul celor din PSD.

Conform unor surse politice, la această oră sunt mai mulţi candidaţi pentru șefia Senatului. Cel mai vehiculat nume este cel al lui Florin Cîțu care urmează să fie pus în funcție după ce celălalt lider politic din coaliție va fi numit șef la Camera Deputaților.

Anca Dragu (USR) va fi revocată, cu ajutorul PNL-PSD-UDMR din funcția de șef al Senatului României

Conform datelor existente se pare că Anca Dragu va fi revocată din funcţia de șef al Senatului. Ordinea de zi va fi stabilită în Biroul Permanent al Senatului care s-a reunit începând cu ora 10.30. Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele acestei camere parlamentare poate fi revocat la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta a încălcat grav sau în mod repetat Constituţia sau Regulamentele Parlamentului, scrie Agerpres.

De asemenea, revocarea poate fi demarată şi la propunerea a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune, se depune la Biroul permanent care analizează, în prima să şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Ancăi Dragu i s-a cerut revocarea de la Senatul României

De altfel, şedinţa de la Senatul României va avea loc începând cu ora 12.00. Președintelui Senatului, Anca Dragu, i s-a cerut demisia din funcția pe care o deține iar ședința va fi asigurată de unul dintre cei doi vicepreşedinţi care vor fi desemnați de Biroul Permanent.

Ulterior şedinţei Bp, propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului şi dacă este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.

În trecut, după ce coaliția formată din PNL-USR-UDMR s-a rupt, Florin Cîțu i-a cerut demisia Ancăi Dragu

„Astăzi ar fi trebuit să-și dea demisia. Cred că după ce vom avea motivarea CCR, dacă există onoare, vom avea și demisia celuilalt președinte al Parlamentului. Președintele Senatului își va da demisia pentru că…”, a declarat Florin Cîțu.

Declaratia a venit in contextul in care CCR s-a pronunțat asupra unui conflict intre Parlamentul României și Guvern pe tema moțiunii de cenzură. CCR le-a dat dreptate celor de la Guvern.

Cine va fi la șefia Senatului României? Florin Cîțu sau Alina Gorghiu?

Funcția de șef al Senatului României este una amplu discutată în PNL după ce liberalii au decis să îl numească pe Marcel Ciolacu șef la Camera Deputaților. Altfel spus, există două persoane care se luptă pentru această funcţie, Florin Cîțu și Alina Gorghiu.

”Este un singur punct pe ordinea de zi de la ora 12:00, și anume revocarea președintelui Senatului. Nu e vreo pedeapsă, e o chestiune firească, de normalitate, când se schimbă majoritatea, este democratic. Am invocat articolul 62 din Constituția României, regulamentul Senatului, o decizie a CCR, numărul 601. Nu e nicio problemă că nu și-a dat demisia, chiar dacă așa era elegant”, ” a declarat Alina Gorghiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`