Prima pagină » Razboi în Ucraina » Anchetă a Marii Britanii în Ucraina, privind eventuala utilizare a armelor chimice de către Rusia

Anchetă a Marii Britanii în Ucraina, privind eventuala utilizare a armelor chimice de către Rusia

12 apr. 2022, 10:00,
în Razboi în Ucraina

Anchetă a Marii Britanii în Ucraina. Liz Truss, şefa diplomaţiei de la Londra, a anunţat luni, 11 aprilie, că se doreşte a verifica informaţii despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol, un oraş-port strategic aflat sub asediu de mai bine de o lună.

„Informaţii indică faptul că forţele ruse ar fi folosit agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri pentru a verifica informaţiile”, a declarat Liz Truss.

anchetă a Marii Britanii în Ucraina, Liz Truss, sefa diplomatiei britanice

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a precizat la rândul său că Rusia a folosit o „substanţă necunoscută” la Mariupol unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie

Anchetă a Marii Britanii în Ucraina cu privire la utilizarea de arme chimice

Anchetă a Marii Britanii în Ucraina priveşte orice utilizare a acestui tip de arme. Şefa diplomaţiei de la Londra a precizat că o eventuală utilizare a armelor chimice „ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi îi vom cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi regimului său”.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a precizat la rândul său că Rusia a folosit o „substanţă necunoscută” la Mariupol unde mai multe persoane suferă de insuficienţă respiratorie.

„Foarte probabil arme chimice”, a adăugat parlamentarul ucrainean.

Anterior, regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, susţinuse într-un mesaj publicat luni pe reţelele de socializare, că o dronă rusă a aruncat o „substanţă toxică” asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă acolo de probleme respiratorii şi neurologice.

Potrivit fondatorului batalionului Azov, Andri Bileţki, trei persoane au fost otrăvite la Mariupol cu o substanţă toxică necunoscută: „Trei persoane prezintă semne clare de otrăvire cu produse chimice de război, dar fără consecinţe catastrofale”.

AFP nu a putut să verifice imediat aceste afirmaţii în mod independent.

Eduard Basurin, reprezentantul armatei separatiste la Doneţk, a afirmat luni, 11 aprilie, că trupele care asediază Mariupol ar putea recurge la „trupe chimice care vor găsi o modalitate de a scoate cârtiţele din gaura lor”, făcând referire la soldaţii ucraineni baricadaţi.

Totodată, Rusia neagă în continuare că a comis crime de război în timpul ofensivei sale din Ucraina, lansată la 24 februarie.

anchetă a Marii Britanii în Ucraina, semn pericol produse chimice

regimentul ucrainean Azov, baricadat la Mariupol, susţinuse că o dronă rusă a aruncat o „substanţă toxică” asupra soldaţilor şi civililor la Mariupol, precizând că mai multe persoane suferă acolo de probleme respiratorii şi neurologice

Primarul din Borodyanka, revoltat de faptele armatei ruse

Într-o altă ordine de idei, Gheorghi Ierko, primarul din Borodyanka, şi-a manifestat indignarea faţă de cinismul manifestat de militarii ruşi după declanşarea războiului, pe data de 24 februarie. Ierko a declarat că oraşul pe care îl administrează, aflat la nord-vest de Kiev, a fost atacat cu brutalitate de armata rusă, în ciuda faptului că pe teritoriul său nu se aflau obiective militare.

„Ce obiective militare pot să existe într-un bloc cu zece etaje în care locuiesc copii mici? Noi suntem un oraş mic, nu avem obiective militare. Noi suntem oameni paşnici, dar au venit şi ne-au pedepsit pentru ce nu am făcut”, a afirmat primarul din Borodyanka.

Gheorghi Ierko a povestit că atunci când coloana militarilor ruşi trecea prin oraş, au tras în clădirile civililor, în casele oamenilor nevinovaţi. Dar în special, au tras cu înverşunare asupra blocurilor. Efectiv, oamenii nu aveau unde să fugă, aflându-se în bătaia focului.

În acest sens, șefa diplomației britanice, Liz Truss a anunțat că va urma o anchetă a Marii Britanii în Ucraina, în ceea ce privește utilizarea de arme chimice a armatei ruse.

anchetă a Marii Britanii în Ucraina, barbat echipat in costum de protectie, inarmat, pericol arme chimice

Rusia neagă în continuare că a comis crime de război în timpul ofensivei sale din Ucraina, lansată la 24 februarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024