Prima pagină » Economic Local » Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Iași cer salarii mai mari și locuri de muncă stabile. Angajat: „Vrem să arătăm că ce facem noi contează” – FOTO/VIDEO

Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Iași cer salarii mai mari și locuri de muncă stabile. Angajat: „Vrem să arătăm că ce facem noi contează” – FOTO/VIDEO

17 aug. 2023, 02:00, 5 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Iași au protestat ieri, 16 august 2023, în fața instituției. Aceștia solicită salarii mai mari și garanții că nu vor rămâne fără locurile de muncă. Angajații amenință cu noi proteste sau suspendarea activității, astfel că peste 300.000 de beneficiari ar putea rămâne fără alocații sau indemnizațiile de creștere a copilului

Un protest spontan al angajaților Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Iași a avut loc ieri, 16 august 2023, în fața sediului instituției din zona Gării. Jumătate din personalul social angajat în cadrul instituției din Iași a protestat pașnic cu afișe și mesaje pentru reprezentanții Ministerului Muncii.

Aceștia au solicitat inițierea unui autentic dialog social pentru reorganizarea instituțiilor subordonate Ministerului Muncii înainte de adoptarea oricărui act normativ, asigurarea menținerii locurilor de muncă pentru angajații din instituțiile subordonate Ministerului Muncii, ocuparea posturilor vacante prin concurs și evitarea reducerii acestora fără o analiză echitabilă a deficitului de personal acumulat în timp.

De asemenea, angajații au solicitat salarii mai mari prin transmiterea proiectului noii legi de salarizare a personalului bugetar către toți actorii implicați, inclusiv sindicatele și reprezentanții salariaților, pentru a iniția negocierile într-un cadru transparent. Angajații AJPIS Iași spun că au fost prinși la mijloc în scandalul neregulilor din azilele de bătrâni din țară.

„Angajații AJPIS. Aplicăm exact prevederile legale pe care le fac alții și astfel suntem între ciocan și nicovală, între tâmpeniile reglementărilor legale care îngreunează munca mult. S-a încercat și se încearcă în continuare să se arunce vina asupra noastră. Vina aparține, în primul rând, legiuitorului care a tăiat posibilitatea inspectorilor sociali din cadrul AJPIS-urilor să efectueze controale la centrele sociale”, susține Alexandru Gabriel Grinea, inspector social din cadrul AJPIS Iași.

Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Iași au protestat

Angajații nemulțumiți au mai cerut, în cadrul protestului, încetarea defăimării activității și existenței AJPIS-urilor în fața opiniei publice și furnizarea unei informări adecvate cu privire la toate activitățile instituțiilor subordonate Ministerului Muncii (inclusiv distingerea între funcționarii autorităților publice locale și cei din administrația centrală și instituțiile deconcentrate), dar și alocarea resurselor materiale necesare pentru eficientizarea activităților și oferirea unor servicii de calitate persoanelor care apelează la instituțiile din Ministerul Muncii, inclusiv dezvoltarea unor programe informatice specifice și baze de date interconectate pentru implementarea digitalizării.

„Realitatea arată că sunt foarte multe societăți comerciale și persoane fizice care desfășoară activități în cămine de bătrâni ilegale, dar care nu intră sub controlul nostru. Personal, am cerut, de câțiva ani, o simplă completare a legislației care să ne confere și nouă posibilitatea verificării acestor centre. Nu ne-a băgat nimeni în seamă și, cel mai probabil, aceste cămine ilegale sunt afaceri protejate de politic. Dacă se caută la origini, aceste centre de bătrâni sunt cu patroni sau protectori sus puși.

Vrem să arătăm că ce facem noi cu mâna asta de oameni ce o vedeți aici contează. Se plătesc în fiecare lună zeci de miliarde de lei în condiții de lucru precare. Deși s-au digitalizat instituțiile, avem niște programe vai de steaua lor, astfel încât multe activități se fac cu creionul”, mai spune Gabriel Grinea, inspector social din cadrul AJPIS Iași.

Un protest spontan a avut loc și la Finanțele ieșene.

Angajații din Iași vor continua protestele

În cadrul agenției din Iași lucrează 42 de angajați cu salarii cuprinse între 3.500 și 7.000 de lei, venituri nete lunare. Angajații vor continua protestele și vor suspenda activitatea, dacă nu primesc salarii mai mari.

„AJPIS-urile au înțeles și au susținut nevoia de schimbare și de reformă a sistemului administrativ românesc și, inclusiv, a sistemului de asistență socială și, cel mai important, au semnalat deficiențele sistemului de asistență socială prin rapoartele tematice de la finalul acțiunilor de control, prin adrese, memorii, precum și la întâlnirile de lucru cu reprezentanții ministerului de resort și ai agenției naționale, aspecte ce pot fi demonstrate cu adrese, înregistrări, videoconferințe si procese-verbale întocmite cu ocazia întâlnirilor de lucru.

Astfel, au fost semnalate dificultățile identificate în teritoriu în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației, necorelarea actelor normative, lipsa resurselor financiare, materiale și umane și au fost efectuate propuneri de îmbunătățire/modificare/completare a cadrului general legal, dar și a modului de lucru”, mai spun angajații AJPIS Iași care au protestat ieri, 17 august 2023.

Angajații Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială din Iași au protestat împreună cu colegii din toată țara.

Comentarii
  • Au hemoroizi.

  • domnu grinea mergeti prin centrele de plasament si faceti curatenie nu mai tineti toate putorile sa stea pe banii statului / sunt multi buni de munca si ii tine statul.la munca

  • Eu nu sunt pentru concedieri. Sunt pentru fuzionarea instititutiilor care au obiectul de activitate in aceeasi zona. Si pentru punerea la treaba a functionarilor. Nu ca lasa ca fac maine. Faci azi, ca esti platit pentru asta.

  • Fura PSD da si face...

    Acest INFRACTOR SINECURIST GRI Nea, ar face bine să pună osul la treaba sa se apuce de controale pe bune, la primăriile mici de comună unde se iau beneficii sociale care se impart de asazisii beneficiari cu primarii.
    Ar trebui ca macar acuma sa lase MITA si să ia exemplu de la ce au facut omologii lui care au facut verificari in Ilfov, la fel sau si mai rau face acest individ, în loc să ia măsuri. ÎNVATĂ PRIMARII TERTIPURI IEFTINE, DE FAȚADĂ SA ACOPERE SIFONAREA BANILOR STATULUI .

    SPERĂM SA SE SESIZEZE INSTITUȚIILE DE ANCHETĂ ALE STATULUI.

    În încheiere un îndemn pentru MR Grin. La treaba gloaba puturoasa, profitoare, lasa articolele in presa pentru imagine, fă controale pe bune măcar acuma in al 7-lea ceas, oprește risipirea banilor publici la baieții care cotizează, cu influiențe la PARTID.

  • Un figurant care când merge în controale face circ ieftin, apoi se prezintă pentru as-i incasa plicul sau mângâieri pe creștet la șefi. Nu mai vorbim de constatările făcute, lucrurile grave sunt ascunse sub preș, pardon nu sunt depistate. Întregul control având deznodământ câteva masuri patetice pentru a arunca praf în ochi și pentru a avea justificări de doi lei.
    După cum se poate observa și în declarațiile făcute la acest articol masurile lui se rezuma doar la faptul ca a spus el odată niște chestii într-o șandrama, probabil după multe sprituri unde a fost filmat probabil de nevastă. Penibil !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`